Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τα προβλήματα των δανειοληπτών στην επικαιρότητα

 Τα προβλήματα των δανειοληπτών -κυρίως στην κεντρική Μακεδονία- ανέδειξε στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη και του epsilon tv ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Νίκος Καραγιαννακίδης.

 Όπως είπε "το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, είναι η μη δυνατότητα προσφυγής τους στην δικαιοσύνη.

Ο νόμος 3226/2004 για την δωρεάν νομική βοήθεια προβλέπει ως εισόδημα για να μπορείς να λάβει κάποιος την σχετική βοήθεια το ποσό των 5.450.

Πλην, όμως, με τα τεκμήρια και τα τεκμαρτά εισοδήματα ο ενδιαφερόμενος πολύ συχνά χάνει το ευεργέτημα αυτό, αν και έχει εισόδημα 5.000 ευρώ ή 1000 ευρώ. πχ υπάρχει περίπτωση ανθρώπου που είχε 2000 ευρώ πραγματικό εισόδημα κι επειδή κληρονόμησε ένα σπίτι από τους γονείς του, είχε οικογένεια κι ένα παμπάλαιο αυτοκίνητο, είχε τεκμαρτό εισόδημα 7.500 ευρώ, κι έτσι έχασε το σχετικό ευεργέτημα"

Ο κ. Καραγιαννακίδης τόνισε ότι "τελευταία στο Σύλλογο κατέφυγαν έξι δανειολήπτες, της πρώην... Αγροτικής Τράπεζας, όπου ενώ τα δάνειά τους είχαν καταγγελθεί το 1992, 93, 94, 95 και 96, και είχαν εκδοθεί και σχετικές διαταγές πληρωμής, αν και πέρασαν πάνω από 20 έτη και η Τράπεζα δεν τους είχε οχλήσει, επειδή παραγράφηκε στο διάστημα αυτό η αξίωση της Τράπεζας (λόγω 20ετίας) τους ήρθε χαρτί από δικηγορικό γραφείο και τους καλούσε να υπογράψουν ένα έγγραφο αναγνώρισης οφειλής και ρύθμισης αυτής. Μην γνωρίζοντας οι άνθρωποι τα δικαιώματά τους υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο κι έτσι, ενώ είχε παραγραφεί η απαίτηση της υπό εκκαθάριση τράπεζας, με την αναγνώρισή της "αναβίωσε". Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου πρόσθεσε ότι "υπάρχει μία κατηγορία δανειοληπτών η οποία δεν μπορεί να διασώσει τίποτε από την περιουσία της.

Πρόκειται για επιχειρηματίες ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εγγυήθηκαν για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες μετά από 9 πλέον έτη κρίσης έκλεισαν και πλέον δεν μπορούν αυτοί ούτε να μπουν στο νόμο Κατσέλη, καθότι τα χρέη τους προέρχονται από εμπορική δραστηριότητα, ούτε φυσικά να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, καθότι η επιχείρηση έκλεισε και δεν είναι βιώσιμη, προκειμένου να ρυθμισθεί η οφειλή μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή αρθρου 99"

Να σημειωθεί ότι τα λουκέτα στη Β. Ελλάδα είναι περισσότερα κατά 30% από την υπόλοιπη χώρα -βλ φυγή σε βαλκανικές χώρες- και συνεπώς κατά 30% περισσότερα και τα προβλήματα των δανειοληπτών .

Επίσης  ο κ. Καραγιαννακίδης μίλησε για τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών-Δανειοληπτών που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!

"Σύμφωνα με νόμο (2013) η τράπεζα -σε όλη τη διάρκεια του σταδίου της αξιολόγησης ρύθμισης δανείου- οφείλει να καταβάλλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον δανειολήπτη.

Όμως τι γίνεται όταν η τράπεζα "ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ" κώδικα και... κανόνες;" αναρωτήθηκε ο κ. Καραγιαννακίδης. Όπως είπε "υπάρχει διέξοδος...

Η τράπεζα υποχρεούται να προτείνει ΕΓΓΡΑΦΩΣ λύση - ρύθμιση του δανείου (σύμφωνα με το εισόδημα και την ικανότητα του οφειλέτη κλπ) και συνεπώς αν καταγγέλλει σύμβαση μην έχοντας τηρήσει η ίδια υποχρεώσεις τότε ο δανειολήπτης μπορεί να θεωρήσει την καταγγελία... άκυρη"

Στη κεντρική Μακεδονία αξίζει να σημειωθεί ότι "υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οικογενειακών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα όπου ζητούσαν από... συγγενικά πρόσωπα να συμβληθούν ως εγγυητές.

Επίσης "κυνηγούν" εγγυήτρια γιατί η τράπεζα ενέκρινε δάνειο στον πρώην σύζυγο της για να κατασκευάσει δύο ορόφους σε ήδη... αυθαίρετο κτίσμα. Αν και χώρισε κι αν και δεν προχώρησε η κατασκευή του, το "κυνηγητό" συνεχίζεται...

Ακόμη, δανειολήπτης επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς ακίνητη περιουσία πήρε δάνειο ύψους 600.000 ευρώ με μόνη εξασφάλιση της Τράπεζας διαμέρισμα... 25.000 ευρώ μιας 75χρονης αναλφάβητης γυναίκας χωρίς συγγενική σχέση!" κατέληξε ο κ Καραγιαννακίδης.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version