Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΤΑΧΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ - Η 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Μια πρωτότυπη γιορτή διοργάνωσαν οι άνθρωποι της Κεπίν ΚΟΙΝΣΕΠ και της Βιώσιμης Ανάπτυξης ΚΟΙΝΣΕΠ,  την Κυριακή 20 Νοεμβρίου  το πρωί,  στον Καταχά Πιερίας, από εκεί που ξεκίνησε η εν λόγω καλλιέργεια  πριν από μερικές δεκαετίες και κατέκτησε μεγάλη μερίδα αγροτών και όχι μόνον.

Η Γιορτή Ακτινιδίου λοιπόν είναι γεγονός για τον Καταχά Πιερίας και έγινε όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι των ΚΟΙΝΣΕΠ «στην προσπάθειά τους να έρθουν πιο κοντά στην τροφή μας, να μαζέψουν τα ακτινίδια του φετινού χειμώνα κατευθείαν από τα δέντρα».

Μικροί και μεγάλοι μυήθηκαν στην διαδικασία κοπής και συλλογής των ακτινιδίων από το δέντρο, ο καλός και μαλακός καιρός βοήθησε στο να εκτοξευτεί το όλο πράμα και η εργασία να μετατραπεί σε διασκέδαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καταχάς θεωρείται η πατρίδα των ακτινιδίων στην Ελλάδα καθώς είναι το πρώτο μέρος που καλλιεργήθηκαν ακτινίδια στην Πιερία και ένα από τα πρώτα μέρη πανελλαδικά.

Τα δέντρα είναι χαμηλά, γεγονός που διευκολύνει τη συλλογή τους ακόμη και από μικρά παιδιά. Αφού γεμίσανε τις κλούβες τους, κολατσίσανε στο χωράφι.

Το ακτινίδιο είναι ο βασιλιάς της βιταμίνης C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, χάρις στο αντιοξειδωτικό λουτεΐνη.

Ήταν η 1η Γιορτή Ακτινιδίου που κύλησε όμορφα, απέριττα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και τις όποιες γνωστές μεγαλόσχημες παρουσίες. Με υγεία του χρόνου ακόμη καλύτερα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved