Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Όταν οι έφηβοι είναι κυκλοθυμικοί

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν έφηβο να γελάει και στο επόμενο λεπτό να είναι θυμωμένος. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι γρήγορες και έντονες μεταβολές της διάθεσης είναι φυσιολογικές στην εφηβεία.

Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που οι έφηβοι σκέφτονται και αισθάνονται.

Όταν οι έφηβοι είναι κυκλοθυμικοί.

Οι έφηβοι αρχίζουν να ωριμάζουν και συνήθως αυτό το βιώνουν με αυξημένη ευερεθιστότητα, έντονη θλίψη και απογοήτευση, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Αρχίζουν να αναζητούν την ανεξαρτησία τους και να δημιουργούν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους πεποιθήσεις, ανεξάρτητα από αυτές που έχουν οι γονείς τους. Αυτή η περίοδος μπορεί να τους οδηγήσει, ώστε να αναρωτηθούν: «Ποιος είμαι;» Αυτός είναι ένα από τους λόγους που παρουσιάζουν εναλλαγές τόσο στη διάθεση τους όσο και στην  εξωτερικοί εμφάνιση. Για παράδειγμα μπορεί να ντύνονται με μαύρα ρούχα για έξι μήνες και στη συνέχεια να αναζητάνε πιο φωτεινά χρώματα. Η καθιέρωση της ανεξαρτησίας προκαλεί μια ποικιλία συναισθημάτων. Μπορεί να νιώθουν φοβισμένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι.

Τι να κάνουν οι γονείς;

Είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, ιδίως όταν έχετε να κάνετε με έναν ασταθή ή κυκλοθυμικό έφηβο. Αν υψώσετε τη φωνή σας ή τον σαρκάσετε, θα κάνετε τη κατάσταση χειρότερη. Μιλήστε του ήρεμα και δείξτε του ότι τον σέβεστε. Αν παρατηρήσετε ότι έχει πολύ άγχος, τότε να του προτείνετε να αρχίσει μια φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό  τις εναλλαγές της διάθεσης και να μειώσει το στρες. Επίσης, ένα καλό πρωινό   και η μείωση της καφεΐνης μπορεί να βοηθήσουν τους έφηβους να νιώθουν πιο ήρεμοι.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι ένα σημάδι, ότι ο έφηβος χρειάζεται μια ιδιαίτερη βοήθεια. Εάν διάθεση του παιδιού σας επηρεάζει τις φιλίες του ή την εκπαίδευσή του, τότε μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό. Επίσης, αν διαπιστώσετε ότι, ο έφηβος σας δεν μπορεί να κρατήσει τους φίλους του, επειδή αλλάζει η διάθεση του συνέχεια ή δεν μπορεί να περάσει ούτε μια μέρα στο σχολείο χωρίς να μαλώσει, τότε πρέπει να αναζητήσετε μια επαγγελματική βοήθεια.

Jenny.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version