Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα από την Δευτέρα 24 Μαΐου

AIGINIONEWS: Υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα από την Δευτέρα 24 Μαΐου AIGINIONEWS: Υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα από την Δευτέρα 24 Μαΐου

Δύο self tests - ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου, και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων από τις 24 έως και τις 29 Μαΐου, σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά κατ' αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης -για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής- για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, στη διάρκεια της εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ".

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μάϊου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του την Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ", στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν "Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο".
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια "Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19".

Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Eχουν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες
Όπως υπογραμμίζεται, μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης και συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC.
Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα - μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test.

Σημειώνεται ότι για τα self tests θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved