Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ :Γιατί ο Πομπέο θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα, και όχι την Αθήνα;

AIGINIONEWS: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ :Γιατί ο Πομπέο θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα, και όχι την Αθήνα; AIGINIONEWS: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ :Γιατί ο Πομπέο θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα, και όχι την Αθήνα;

Η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, και η ολιγόωρη πριν δύο εβδομάδες στην Κύπρο έχουν 3 στόχους:

1. Τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.
2. Το νέο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
3. Την πώληση πολεμικού υλικού, αφού ζητήσαμε προσφορές, με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Οι προεδρικές εκλογές είναι η επείγουσα προτεραιότητα για τον Τράμπ.

Οι Ελληνοαμερικανοί και οι Ελληνοκύπριοι είναι υπολογίσιμες εκλογικές ομάδες και συνήθως οι περισσότεροι ψηφίζουν τους υποψήφιους του Ρεμπουπλικανικού κόμματος.

Μάλιστα ψήφισαν πιο μαζικά τον Τράμπ, κυρίως για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, κάτι που φαίνεται δεν ισχύει για αυτές τις εκλογές για δύο λόγους:
Την διαχείριση του κορωνοιού και την εξόφθαλμη φιλοτουρκική του πολιτική.
Άλλωστε η επίσκεψη στην χώρα μας συνδυάζεται με την επίσκεψη στην Ρώμη, το Βατικανό και την Κροατία, αφού είναι γνωστό ότι οι Ιταλοαμερικανοί είναι πολλοί και ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιρροή της καθολικής εκκλησίας, και πρόσφατα ο Σέρβος πρόεδρος ήταν στον Λευκό Οίκο.
Ο νέος γεωστρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ, φαίνεται ότι περιλαμβάνει τον άξονα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, για την άσκηση επιρροής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και την Κρήτη, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο σχεδιασμός αυτός είναι σημαντικός για την χώρα μας, έχει θετικές πλευρές, έχει όμως και μεγάλα ρίσκα.
Η χώρα μας γίνεται ορμητήριο στην περιοχή, αυτό την ενισχύει γεωστρατηγικά, όμως την φέρνει και στο επίκεντρο των συγκρούσεων με την Ρωσία, τον Μουσουλμανικό κόσμο, την Κίνα και σε ένα βαθμό με την ΕΕ.
Αυτό αλλάζει τον μέχρι τώρα χαρακτήρα της χώρας μας και αναδιατάσσει τις στρατηγικές, κυρίως οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας.
Υπάρχουν δύο κρίσιμα υπαρξιακά ερωτήματα:
1. Είμαστε έτοιμοι, το θέλουμε, μας συμφέρει μεσομακροπρόθεσμα;
2. Πότε θα συζητηθεί στην χώρα αυτό, κάποιοι θα αποφασίσουν μυστικά;

 


 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved