Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση του Βουλευτή Απόστολου Πάνα για το τσίπουρο

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Απόστολος Πάνας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητούν να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης του ΔΕΕ στο τσίπουρο και την τσικουδιά. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 «Στις 11 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε «απόφαση σοκ», η οποία ικανοποιεί απόλυτα τους μεγάλους Ευρωπαϊκούς ομίλους της  μεταποίησης και της εμπορίας ποτών ενισχύοντας την κερδοφορία τους, σε βάρος των αμπελουργών παραγωγών τσικουδιάς–τσίπουρου που ήδη υφίστανται συρρίκνωση του εισοδήματός τους και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.


​Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγών και αποσταγματοποιών, αν εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΕΕ ως έχει δημοσιοποιηθεί, ο φόρος σχεδόν θα δεκαπλασιαστεί για το «χύμα» τσίπουρο-τσικουδιά που παράγουν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί ξεπερνώντας τα 5,00 ευρώ το λίτρο, από 0,59 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για το συσκευασμένο προϊόν ο ΕΦΚ θα διπλασιαστεί  ξεπερνώντας τα 10,ο0 ευρώ το λίτρο.


Έτσι, ενδεικτικά, η τελική τιμή στο ράφι, θα είναι απλησίαστη για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε άλλες λύσεις, όχι κατ΄ ανάγκη ασφαλείς για την υγεία τους.


Αξίζει να σημειωθεί πως όταν με το ν. 4346/15 «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το αρθρ. 13 επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, δημιουργήθηκαν πολλαπλά προβλήματα στον ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οινοπαραγωγής, που λίγο έλειψε να σημάνει την οριστική εξαφάνισή του. Αντιλαμβανόμενη ωστόσο την αστοχία του μέτρου, η Πολιτεία αναγκάστηκε να αποσύρει τον εν λόγω φόρο.
Δεδομένου ότι για δεκαετίες οι παραδοσιακοί αγρότες στην Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Κρήτη κ.α. διέθεταν άδειες για μικρά καζάνια, παράγοντας τσίπουρο – τσικουδιά από τα σταφύλια τους, με ειδικό καθεστώς που είχε σαν στόχο την προστασία των αμπελοκαλλιεργητών και την ενίσχυση του πενιχρού τους αγροτικού εισοδήματος
Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή, αν εφαρμοστεί ως έχει δημοσιοποιηθεί,  θα πλήξει δυο τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αφού οδηγεί στο κλείσιμο 6.000 παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς και σε αδιέξοδο 30.000 αμπελοκαλλιεργητές
Επιπλέον, η απόφαση δεν αφήνει χωρίς επιπτώσεις και δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου – τσικουδιάς και Αγροτικούς Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς.
Επειδή το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προστατεύει τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, όπως προβλέπει και η οδηγία 92/84 και δίδεται η δυνατότητα για φόρο κατ’ αποκοπή  ή φόρο κατά παρέκκλιση για συγκεκριμένες ποσότητες των αμπελουργών, παραγωγών και παραδοσιακών αποσταγματοποιών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σχεδιάζουν άμεσα να προβούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης του ΔΕΕ;

Τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να προστατευθούν τα παραδοσιακά προϊόντα του τσίπουρου και της τσικουδιάς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων ομίλων;»

 

ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Βουλευτής Χαλκιδικής
​ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΠΑΣΟΚ
apostolospanas 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved