Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομιλία Προέδρου Βουλής στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της”

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που ενώπιόν σας, κληθείς να μιλήσω σήμερα για τις σχέσεις της Ευρώπης με τους γείτονές της, είμαι σε θέση να επικαλεστώ, ως το πιο πετυχημένο παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής μας Βόρειας Μακεδονίας,

 Είναι ακριβώς η προσήλωσή της Ελλάδας στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η συναίσθηση της ευθύνης μας έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής αυτής που οδήγησε στη σύναψη της Συμφωνίας. Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, τα κράτη δύνανται να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. Αφενός, η Συμφωνία δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των διμερών μας πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία προς όφελος των δύο λαών μας. Ήδη οι διμερείς μας επαφές, σε όλα τα επίπεδα, είναι συχνές και στενές και στοχεύουν στη συγκρότηση ενός πλήρους και σύγχρονου πλέγματος συνεργασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στα Σκόπια ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος, συνοδευόμενος από δέκα Υπουργούς, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπεγράφη και σειρά μνημονίων. Παράλληλα, η Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Επιπλέον, αίρονται τα εμπόδια συνεργασίας και δίνεται η δυνατότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να επωφεληθεί από κορυφαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως είναι η κινεζική «Οne belt Οne road» και τα αμερικανικά σχέδια στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα για την περιοχή. Τη σημασία της Συμφωνίας αυτής έχει αναγνωρίσει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, με προεξάρχουσα την ΕΕ και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί συνάδελφοι, και για τη δική σας ενθαρρυντική στάση, καθώς και για τη σχετική ρητή αναφορά στο κείμενο της Διακήρυξης που θα υιοθετήσουμε στη συνάντησή μας. Πέραν, όμως, της αναγνώρισης μέσω δηλώσεων και διακηρύξεων, η ΕΕ καλείται πλέον να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να πάρει την κρίσιμη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  Η ταχεία ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένει πάγια προτεραιότητα της χώρας μας, για την περιφερειακή

σταθερότητα, αλλά και για την ασφάλεια της ΕΕ και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή ότι ο ρυθμός προώθησης της ενταξιακής προοπτικής κάθε υποψήφιας και εν δυνάμει υποψήφιας χώρας των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να βασισθεί στην πρόοδο που επιτελεί η κάθε χώρα χωριστά, προκειμένου να διατηρηθεί ισχυρό κίνητρο για την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ χρειάζεται μία ανανεωμένη στρατηγική που θα εμπεριέχει πολιτικές σύγκλισης και θα τονίζει περισσότερο ότι η ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται κυρίως από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες και ότι, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα ενταχθούν στην Ένωση. Περαιτέρω, πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μετατροπής των Δυτικών Βαλκανίων σε ειδική οικονομική ζώνη, όπου θα ανθεί μια ιδιότυπη νέοαποικιακή εκμετάλλευση.  Γειτονιά μας, βέβαια, δεν είναι μόνο τα Δυτικά Βαλκάνια. Ούτε οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας εξαντλούνται στη διευρυνσιακή διαδικασία. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια ενεργή Πολιτική Γειτονίας, που έχει ως στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές που βρίσκονται κοντά μας, μέσω της ενίσχυσης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Φέτος γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη Ευρώπη, χρειαζόμαστε ισχυρούς, ανθεκτικούς και δημοκρατικούς γείτονες και πρέπει πράγματι να ενθαρρύνουμε και να παρακινήσουμε τους Ανατολικούς εταίρους μας να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνονται στους εταίρους μας αβάσιμες υποσχέσεις που θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Η Ανατολική Εταιρική σχέση πρέπει να βρίσκεται σε αρμονική συνύπαρξη με τη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Λόγω της μοναδικής θέσης της σε ένα γεωγραφικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Νότια Διάσταση. Η χώρα μας έχει την ικανότητα και την πολιτική βούληση να αναλάβει ενεργό ρόλο στη γειτονία της και ενθαρρύνει σταθερά τις μεσογειακές χώρες-εταίρους να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.  Στο ίδιο πνεύμα, η Ελλάδα έχει συγκροτήσει περιφερειακά σχήματα συνεργασίας τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Κύπρο, η Ελλάδα, με συνέπεια και ρεαλισμό, επενδύει πολιτικά στην ανάδυση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας μέσω των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη. Παράλληλα, υποστηρίζει την ενίσχυση της Ένωσης για τη Μεσόγειο ως χρήσιμου φόρουμ για τη σύσφιξη των σχέσεών μας με τους Νότιους γείτονές μας και τις συνέργειες με άλλα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, όπου συζητούνται τα μεσογειακά ζητήματα.

Αλλά και πέραν της διαδικασίας διεύρυνσης και της πολιτικής γειτονίας, θέλω να τονίσω ότι η συνολική διεθνής δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιας δύναμης σταθερότητας και ειρήνης πρέπει να καθοδηγείται από την προώθηση της ειρήνης, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της Ένωσής μας. Ως φυσική συνέπεια, και η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προκαλούνται από ένοπλες συρράξεις, ιδίως σε χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά μας, πρέπει να είναι συνεπής με τις παραπάνω αρχές και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και - παρά την οικονομική κρίση η οποία την ίδια στιγμή έπληττε σημαντικά τον πληθυσμό της - υποδέχτηκε όσους άφηναν πίσω τους τις εστίες τους, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην προσπάθειά της αυτή δεν έγινε αποδέκτης της αναμενόμενης αλληλεγγύης από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σημειώνω τη μη εφαρμογή των αποφάσεων για καταμερισμό ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.  Θα ήθελα, συνεπώς, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην βάση της αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών.  Δεν θα μπορούσα να τελειώσω μια ομιλία για τους γείτονες της Ευρώπης, χωρίς να κάνω αναφορά στη γειτονική μας Τουρκία, έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ σε πολλούς τομείς.

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, του τουρκικού λαού, αλλά και της Ελλάδας. Τουρκία και ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, σε ουσιώδεις τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Εξυπακούεται ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνδέεται με την αρχή της αιρεσιμότητας, η οποία δεν περιορίζεται στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου, αλλά επεκτείνεται στην εξωτερική πολιτική και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. 

 Βιέννη, 8.4.19

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved