Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές - Δυσκολίες -Αριστερά Βαρίδια - του Γιάννη Λοβέρδου

Με ρωτούν ορισμένοι φίλοι αν μπορώ να εκτιμήσω τις πολιτικές εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Μολονότι τα πράγματα είναι ρευστά κι αβέβαια, τους απαντώ:

 Εκτιμώ ότι μετά την θυελλώδη ψήφιση του Μνημονίου 3 τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και την εξίσου δύσκολη συνεδρίαση του Eurogroup, η νέα συμφωνία επικυρώνετε.  Αυτό θα ανοίξει το δρόμο γιά πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Μου λένε ότι ο Τσίπρας βιάζεται τόσο που θα ήθελε να γίνουν ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου αλλά δεν προφταίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.
Στις εκλογές αυτές θα ξεφορτωθεί τα "αριστερά βαρίδια" τύπου Λαφαζάνη κοκ, που θα κάνουν άλλο κόμμα, ενδεχομένως με την συμμετοχή και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα με ένα ποσοστό γύρω στο 35%, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Θα πάρει πάντως το bonus των 50 εδρών και θα σχηματίσει ξανά κυβέρνηση.
Οι δυσκολίες όμως τότε θα αρχίσουν διότι εκτιμώ ότι μιά νέα κυβέρνηση Τσίπρα, έστω και χωρίς τα βαρίδια, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο. Οπότε πολύ σύντομα, σε λιγότερο από ένα εξάμηνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα αδιέξοδα, που θα έχουν ενταθεί κι από την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της νέας αβεβαιότητας και της κοινωνικής δυσφορίας.
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις μου (κι όχι επιθυμίες μου. Στην πολιτική ανάλυση πρέπει να επιτέλους να μάθουμε να διαχωρίζουμε το τι θέλουμε να γίνει από αυτό που θα γίνει). Μεγαλύτερη ευκρίνεια θα έχουμε αφού εξαγγελθούν οι εκλογές και έχουμε στη διάθεση μας τις πρώτες δημοσκοπήσεις

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved