Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ :Αποχαιρετώντας έναν πολιτικό αντίπαλο, τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν με τη Δεξιά και με τους νικητές του εμφυλίου. Διέπρεψε ως δικηγόρος στη Πάτρα και ως στέλεχος της κρατικής Δεξιάς, της οκταετίας του μετεμφυλιακού κράτους και των εκλογών της βίας και νοθείας του 1961. Βουλευτής της ΕΡΕ πριν τη δικτατορία. Στη δικτατορία τάχθηκε με τη πλευρά της αντιδικτατορικής δεξιάς.

Τον γνώρισα ως υπουργό εσωτερικών του Κ. Καραμανλή και ήταν χωρίς συνάφεια τα λεχθέντα του όταν είπε στη βουλή: "Φέρτε ένα νεκρό από το νέφος"! Απαντώντας στη μεγάλη συγκέντρωση με τις πρώτες οικολογικές διαμαρτυρίες της μεταπολίτευσης, τότε που το ρυπογόνο νέφος έπνιγε την Αθήνα, όπως πνίγει τώρα το Πεκίνο και άλλες βιομηχανικές πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η απολυτότητα και η μνημειώδης αντιπαλότητα ήταν εμφαντική προς το προοδευτικό κίνημα με αποκορύφωμα την ανιστόρητη θέση του για την εθνική αντίσταση, όπου σε ανάλογη επερώτηση στη βουλή με το αίτημα για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης είπε :"Ποια εθνική αντίσταση ,δεν υπήρχε εθνική αντίσταση"!

Παροιμιώδης ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Λουλέ, βουλευτή του ΚΚΕ που απάντησε: "Ντάλα μεσημέρι θα αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση"! Για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση ανταπάντησαν στον Λουλέ βουλευτές της δεξιάς με το ερώτημα: "Πόσους σκότωσες Λουλέ στον εμφύλιο", με αντίστοιχες αντεπιθέσεις το πόσους σκότωσαν οι ταγματασφαλίτες κλπ.

Η μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα ήταν το ιδεολογικό όπλο της Δεξιάς ως αδιατάρακτη συνέχεια, επί τριάντα χρόνια μέχρι το 1982. Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν επιθετικός, ιδεολογικός υποστηρικτής της δεξιάς.

Έντιμος ο ίδιος, παρόλη τη φαυλότητα της παράταξης του και της σύνδεσης με τη παρασιτική ολιγαρχία και τις κρατικοδίαιτες δραστηριότητες των δεξιών επιχειρηματιών. Γιατί δημοκρατικοί και προοδευτικοί επιχειρηματίες άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 1980 στη χώρα.

Υποστηρίχθηκε από τον Ανδρέα και όλους μας για την προσωπική του εντιμότητα και την σαφήνεια των πεποιθήσεων του, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υποστηρίχθηκε επίσης για γενικότερους πολιτικούς λόγους που αφορούσαν και στην ιστορική διατύπωση του Μπερλίγκουερ, γραμματέα τότε του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναφερόμενος στο ζήτημα της ηγεμονίας είπε: "Κι αν έχεις και το 50% του εκλογικού σώματος μαζί σου, δεν μπορείς να λύσεις σημαντικά προβλήματα σε μια χώρα, μπορείς να κυβερνήσεις πρόσκαιρα και να διαχειριστείς τρέχουσες υποθέσεις, αλλά όχι στη βάση της αποδοχής, της ηγεμονίας και της κινητοποίησης της μεγάλης πλειοψηφίας, για μεγάλες πολιτικές επιδιώξεις".

Και στη βάση της ιστορικής αναφοράς του Αντόνιο Γκράμσι για τις μικρές φιλοδοξίες των πολιτευτών και των αξιωματούχων και για τις μεγάλες φιλοδοξίες των πολιτικιών, ιδιαίτερα σε ιστορικές περιόδους.

Ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν οικείος και προσηνής με το: "αγαπητέ Στέφανε της απέναντι όχθης" ,άσκησε δε τα καθήκοντα του με βάση το Σύνταγμα και ως ένας μάχιμος πολιτικός που αποτελούσε γέννημα ανώμαλων περιόδων, όπως ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, η κατοχή, η εθνική αντίσταση, ο εμφύλιος, το μονοκομματικό κράτος της παράταξης του, η δολοφονία Λαμπράκη, η αποστασία, οι μαριονέτες κυβερνήσεις των ανακτόρων, η επταετής δικτατορία, με τις διώξεις και τα στρατοδικεία, η κατάληψη της Νομικής, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η προδοσία της Κύπρου.

Συνέβαλε στη πολιτική ομαλότητα που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόοδο του λαού και της χώρας.

Αγαπητέ Πρόεδρε Κωστή Στεφανόπουλε, θα είσαι στη μνήμη μας καθώς και σε κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τη δημοκρατία.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version