Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών ο Δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος στέλνει μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους του .

Αγαπητοί φίλοι & συνάδελφοι,

Από το 1994 η UNESCO και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) καθιέρωσαν την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Το φετινό θέμα – αίτημα σε διεθνές επίπεδο είναι η αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς του εκπαιδευτικού και η ενίσχυση του επαγγελματικού του κύρους.

«Τα αδιαμφισβήτητα ερευνητικά ευρήματα της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών, καταγράφουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής θέσης και τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα της UNESCO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ILO καθώς και της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών.

 Στην Ελλάδα της πολυεπίπεδης κρίσης, της κρίσης των αρχών και των αξιών που έχει πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον τόπο μας, το αίτημα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.

 Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι για να κάνεις ένα βήμα εμπρός πρέπει να κάνεις δυο βήματα πίσω για να πάρεις φόρα που απαιτεί το άλμα προς τα εμπρός. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας και στο πέρασμα των χρόνων οι εκπαιδευτικοί απώλεσαν τη θέση που είχαν στον κοινωνικό ιστό. Μια θέση που μόνο τυχαία δεν ήταν, σηματοδοτούσε δεν την προτεραιότητα που έδιναν η πολιτεία και η κοινωνία στα γράμματα αλλά και στη γενικότερη εκπαίδευση και μόρφωση του ατόμου, ως απαραίτητο στοιχείο προόδου. Αυτή την αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς οφείλει η εκπαιδευτική κοινότητα να την ανακτήσει, η πολιτεία να την αναγνωρίσει, η κοινωνία να την αποδεχθεί. 

Για όλους όσους πιστεύουμε στη γνώση και στην αξία της μόρφωσης, ακαδημαϊκής και κοινωνικής, όσους πιστεύουμε ότι η αριστεία δεν είναι τίτλος ευγενείας και ταξικής υπεροχής αλλά στοιχείο ευγενούς άμιλλας και κοινωνικό πλεονέκτημα, η ανάγκη ενίσχυσης του επαγγελματικού κύρους του εκπαιδευτικού είναι αυτονόητη.

 Στα δύσκολα χρόνια που περνά η Ελλάδα, απαιτείται περισσότερο από ποτέ υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Πρέπει να ξαναδούμε την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ως λειτούργημα, όχι μόνο ως επάγγελμα. Εκεί να συντείνουν οι προσπάθειες, προς τα εκεί να στέφονται οι αγώνες.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί συνάδελφοι –για να μιλήσω με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού- εύχομαι στην Ελλάδα μας να επιτύχει τα αιτήματα που θέτει η UNESCO.

Γιατί η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο της κάθε κοινωνίας. Και όσοι την υπηρετούν κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της πατρίδας μας.        

 

Φιλικά,

Ο Δήμαρχος Δέλτα

Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved