Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ - Αδικίες σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων της EΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και ALPHA BANK

Αδικίες σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων της EΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και ALPHA BANK από τον Νόμο για το Ασφαλιστικό.Αναφορά των Μπέττυ Σκούφα, Μάκη Μπαλαούρα, Νίνας Κασιμάτη, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους των τραπεζών πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ALPHABANK που προέκυψε με την ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει του Ν. 4387/2016, θέτουν με αναφορά που κατέθεσαν στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, και οι δύο ακόμη βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Μάκης Μπαλαούρας.

Στην αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών, κάνουν λόγο για αδικίες του νόμου σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων και συνταξιούχων των Τραπεζών πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ALPHABANK που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε σχέση με τους λοιπούς εντασσόμενους, αλλά και αδικαιολόγητες επιπλέον επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει και μέσα από την επιστολή και την σχετική αλληλογραφία μελών του Δ.Σ. Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας, έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν με την αναφορά.

ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας, η ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 χωρίς καμία πρόβλεψη για την επιβάρυνση που προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγεί στην μετακύλιση των υποχρεώσεων της ALPHA BANK στο κράτος και στους συνταξιούχους, σημερινούς και αυριανούς.

Οι ετήσιες δαπάνες του ΕΤΑΤ ανέρχονταν στο ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το 2015. Οι δαπάνες αυτές καλύπτονταν έως σήμερα, αποκλειστικά από εισφορά της ALPHA BANK και των εργαζομένων χωρίς καμία κρατική συμμετοχή. Με την ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, χωρίς αναλογιστική μελέτη για την επιβάρυνση που θα επέφερε η ένταξη αυτή, ο ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 20 εκ. ετησίως - για την κάλυψη των 90 εκατ.- επιβάρυνε τους προσυνταξιούχους των Ταμείων της ALPHA BANK και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με νέες περικοπές στις συντάξεις τους, που φτάνουν πλέον σε ποσοστά του 50%.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ- ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι των δυο Ταμείων ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους όρους ένταξης του Ενιαίου Ταμείου στον Εθνικό Φορέα όπως αυτοί προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο, και να προχωρήσει στην άμεση ανάθεση εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης, την οποία έχει ζητήσει με προγενέστερη επιστολή του ο σύλλογος συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας, προς τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να καταδειχθεί το πραγματικό κόστος το οποίο θα πρέπει να καλύψει η ALPHA BANK για την τήρηση των υποχρεώσεών της.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ- ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ- ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

 

Το 2006 όλοι οι τότε ενεργοί ασφαλισμένοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδος, (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) υπήχθησαν στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ) και ορίσθηκε εισφορά της Εμπορικής Τράπεζας για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του Ε.Τ.Α.Τ.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Σύλλογος, με οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, η Εταιρία Hewitt Associates εκπόνησε το 2005, ειδική οικονομική μελέτη, η οποία υποεκτίμησε σημαντικά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Εμπορικής Τράπεζας απαλλάσσοντάς την από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημη μελέτη του 2011, ήδη από το 2010, μόλις 4 1/2 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου και πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αθρόων εθελουσίων εξόδων εργαζομένων, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού της Εμπορικής στο ΕΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στα 689 εκ. ευρώ, τη στιγμή που απαιτούντο 1,2 δις ευρώ αποθεματικά για να καταστεί μελλοντικά δυνατή η κάλυψη των υποχρεώσεων του ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ).

Το 2007 ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με την υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως (Τ.Α.Π.Τ.Π.) της ALPHA BANK στο ΕΤΑΤ. Η εισφορά της Τράπεζας ορίστηκε να καταβληθεί σε 10 ετήσιες δόσεις των 67.280.670 ευρώ και η τελευταία θα καταβληθεί τον ερχόμενο Ιανουάριου του 2017.

Ουσιαστικά η δρομολόγηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απέβη σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων και συνταξιούχων των Τραπεζών EMPORIKI BANK και ALPHA BANK, μετακυλίοντας το ασφαλιστικό κόστος στους ασφαλισμένους και σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved