Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη έστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην επιστολή του ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σε τμήμα του στρατοπέδου 561 Τ.Π. στη Θέρμη, με την οποία συμφωνούν τόσο οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμος Θέρμης, ενώ αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θεωρεί κατάλληλους για την ανάπτυξη κέντρων μετεγκατάστασης τους χώρους του στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου» (1090) στα Διαβατά και της Αποθήκης 9 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «η Αποθήκη 9 στο Λιμένα Θεσσαλονίκης: πρώτον, δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και δεύτερον, δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλουμε μεθοδικά και συντονισμένα όλοι οι φορείς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα Επιμελητήρια της περιοχής για την περαιτέρω αξιοποίηση του Λιμένα και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε ως ακατάλληλο και δια αυτού του λόγου ως μη επιλέξιμο το στρατόπεδο ‘Αναγνωστοπούλου’ στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μη σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τους πολίτες και τις αρχές της περιοχής».

 

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα για το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «κέντρο μετεγκατάστασης δεν μπορεί να δημιουργηθεί στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, παρά μόνο σε χώρο, με τον οποίο συμφωνεί η τοπική κοινωνία και σε καμιά περίπτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πρώην 424 ΓΣΝΕ και στην ΥΦΑΝΕΤ, στην Τούμπα».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε την πάγια θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο κέντρο, αλλά και την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη η χώρα μας να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ειδικά όταν διακυβεύεται η σχέση της με τη συνθήκη Σένγκεν. Θεωρώ όμως επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήρθε στην περιοχή μας με τη λογική ‘αποφασίζουμε και διατάζουμε’ και υπέδειξε εκείνη χώρο για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την τοπική κοινωνία, χωρίς να πάρει τη γνώμη των Δήμων και της Περιφέρειας. Μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μην έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στο προσφυγικό, αλλά έχει λόγο για τον τόπο στον οποίο θα γίνει ένα τέτοιο κέντρο. Συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για το προσφυγικό Βασίλη Παπαδόπουλο και του επανέλαβα τις πάγιες εδώ και έξι μήνες θέσεις μας. Σήμερα υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων Δημάρχων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του οικείου Δήμου για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο 561 Τ.Π. στη Θέρμη. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αποδέχεται αυτή την κοινή πρόταση η κυβέρνηση και επιλέγει ένα χώρο στα Διαβατά, όπου είναι αντίθετη σύσσωμη η τοπική κοινωνία. Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση, εφόσον έστω και καθυστερημένα έγινε ο διάλογος και καταλήξαμε στο 561 Τ.Π., να μην επιμείνει στα Διαβατά, αλλά να υιοθετήσει την πρότασή μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως δεν πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πρώην 424 ΓΣΝΕ και στην ΥΦΑΝΕΤ.

«Επειδή άκουσα κάποιες ανεύθυνες προτάσεις τον τελευταίο καιρό θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η πρόταση να γίνει κέντρο μετεγκατάστασης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε.

Μόλις πριν λίγες μέρες κάναμε μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Επιπλέον, το λιμάνι πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Το είπα και στην κυβέρνηση ότι αυτές οι προτάσεις για εμάς είναι εκτός συζήτησης.

 Καλώ την κυβέρνηση να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση, την επιλογή Δημάρχων και Περιφέρειας και να γίνει το κέντρο στο 561 Τ.Π. της Θέρμης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved