Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση του Χάρη Τζαμακλή προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Πιερίας για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών του νομού ως Μαρτυρικών

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Χάρης Τζαμακλής απέστειλε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 ανοικτή επιστολή προς τους τρεις Δημάρχους του Νομού με θέμα: «Πρόταση – προτροπή προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού Πιερίας να λάβουν σχετικές αποφάσεις  και να αιτηθούν το χαρακτηρισμό ως Μαρτυρικών Πόλεων και ως Μαρτυρικών Χωριών πόλεων και χωριών του Νομού Πιερίας, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944».

Στην επιστολή του ο βουλευτής Πιερίας και με την ιδιότητά του ως μέλους της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, αναφέρει: «Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του Νομού Πιερίας έχουν υποστεί καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής κατά την περίοδο των ετών 1941-1944. Χαρακτηριστικά (όχι μοναδικά) παραδείγματα: οι μάχες που δόθηκαν, η εκτέλεση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης των πατριωτών και του Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου, η εκτέλεση των πατριωτών στο Ελατοχώρι, στον Τρίλοφο, στον Άγιο Δημήτριο, ο βομβαρδισμός του Λιτοχώρου και της Μονής του Αγίου Διονυσίου.Καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά, που γεωγραφικώς κείνται σε άλλους, όμορους, Νομούς (Λιβάδι και Κοκκινοπηλός Νομού Λαρίσης, Καταφύγιο Νομού Κοζάνης), αλλά που οι κάτοικοί τους μετά τις καταστροφές μετοίκησαν μαζικά κυρίως στην Κατερίνη και επιδεικνύουν ενδιαφέρον».

Η επιστολή κλείνει με την ακόλουθη έκκληση: «Θεωρώντας ότι αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων μας, αλλά και επειδή η ιστορική συγκυρία το επιβάλλει, υπό μορφήν εκκλήσεως σας προτείνω και σας προτρέπω να προκαλέσετε σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων σας, προκειμένου να αιτηθείτε τον χαρακτηρισμό ως Μαρτυρικών Πόλεων και ως Μαρτυρικών Χωριών πόλεων και χωριών του Νομού Πιερίας, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944. Περαιτέρω να συμβάλετε στην πρόκληση σχετικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των ομόρων Δήμων των ανωτέρω Νομών Λαρίσης και Κοζάνης για τον ίδιο σκοπό».

 

το πλήρες κείμενο της επιστολής.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς:
1. Τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης
2. Τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου
3. Τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού

Θέμα: «Πρόταση - προτροπή προς τους Δημάρχους και προς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού Πιερίας να λάβουν σχετικές αποφάσεις και να αιτηθούν τον χαρακτηρισμό ως Μαρτυρικών Πόλεων και ως Μαρτυρικών Χωριών πόλεων και χωριών του Νομού Πιερίας, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944».

Κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Όπως γνωρίζετε, με την παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν. 2503/1997 θεσπίσθηκε η σύσταση, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, τριμελούς επιτροπής που έχει ως αντικείμενο την υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για το χαρακτηρισμό των πόλεων και χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944 ως "μαρτυρικών πόλεων" και "μαρτυρικών χωριών". Η επιτροπή αποτελείται από έναν καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ορίζεται από την οικεία σχολή του Πανεπιστημίου, έναν εκπρόσωπο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (ήδη Κ.Ε.Δ.Ε.) και από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο χαρακτηρισμός γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.
Η διαδικασία του χαρακτηρισμού εκκινεί με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Ήδη έχουν χαρακτηρισθεί (και ενταχθεί σε Δίκτυο) ενενήντα οκτώ (98) Μαρτυρικές Πόλεις και Μαρτυρικά Χωριά. 

Όπως, επίσης, γνωρίζετε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων επανασυνεστήθη η Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό. 

Έχω την πεποίθηση ότι ο χαρακτηρισμός (και η εν συνεχεία ένταξη στο Δίκτυο) και πολλών άλλων πόλεων και χωριών ως Μαρτυρικών μπορεί να συμβάλει (πέραν της προβολής της ιστορίας τους και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες και της αντίστασης σ’ αυτές) με θετικό τρόπο στο έργο της Διακομματικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το σκέλος της συγκέντρωσης και της τεκμηρίωσης ιστορικών στοιχείων για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Σε πρόσφατη (3-6-2015) επίσκεψή μου με την ιδιότητα του μέλους της ανωτέρω Επιτροπής της Βουλής στο Μαρτυρικό Χωριό της Καντάνου του Νομού Χανίων διεπίστωσα «ιδίοις όμμασι και ωσί» ότι 74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του χωριού οι κάτοικοί του συντηρούν με σεβασμό, υπερηφάνεια και τιμή το νήμα που συνδέει τη θυσία των προγόνων τους (εκ των οποίων, πιθανόν, ουδείς ευρίσκεται εν ζωή) με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Φρονώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.       

Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του Νομού Πιερίας έχουν υποστεί καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής κατά την περίοδο των ετών 1941-1944. Χαρακτηριστικά (όχι μοναδικά) παραδείγματα: οι μάχες που δόθηκαν, η εκτέλεση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης των πατριωτών και του Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου, η εκτέλεση των πατριωτών στο Ελατοχώρι, στον Τρίλοφο, στον Άγιο Δημήτριο, ο βομβαρδισμός του Λιτοχώρου και της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά, που γεωγραφικώς κείνται σε άλλους, όμορους, Νομούς (Λιβάδι και Κοκκινοπηλός Νομού Λαρίσης, Καταφύγιο Νομού Κοζάνης), αλλά που οι κάτοικοί τους μετά τις καταστροφές μετοίκησαν μαζικά κυρίως στην Κατερίνη και επιδεικνύουν ενδιαφέρον.

Θεωρώντας ότι αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων μας, αλλά και επειδή η ιστορική συγκυρία το επιβάλλει, υπό μορφήν εκκλήσεως σας προτείνω και σας προτρέπω να προκαλέσετε σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων σας, προκειμένου να αιτηθείτε τον χαρακτηρισμό ως Μαρτυρικών Πόλεων και ως Μαρτυρικών Χωριών πόλεων και χωριών του Νομού Πιερίας, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944. Περαιτέρω να συμβάλετε στην πρόκληση σχετικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των ομόρων Δήμων των ανωτέρω Νομών Λαρίσης και Κοζάνης για τον ίδιο σκοπό. 
                                           
Κατερίνη 8-6-2015
Με εκτίμηση,


Χαρίλαος Τζαμακλής
Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved