Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινή ανακοίνωση Ε.Σκούφα & ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας

AIGINIONEWS: Κοινή ανακοίνωση Ε.Σκούφα & ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας AIGINIONEWS: Κοινή ανακοίνωση Ε.Σκούφα & ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας

Κοινή ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της βουλεύτριας Ε.Σκούφα για την επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ κ.Γεωργαντά στην Κατερίνη.

Σε μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά από την ακρίβεια Μητσοτάκη, σε έναν κλάδο , αυτόν της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, που δίνει τη μάχη της επιβίωσής του και σε έναν νομό που εισπράττει όλη την κυβερνητική αναλγησία, οι προεκλογικές εξορμήσεις των γαλάζιων στελεχών αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για τον αγροτικό κόσμο.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής, που ξεκίνησε από το περσινό καλοκαίρι, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η επιδείνωση που επήλθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μα κυρίως η έλλειψη προετοιμασίας και ευελιξίας προσαρμογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να αντιμετωπίσει άμεσα και καίρια τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν εδώ και έναν περίπου χρόνο, είναι αυτά που καθιστούν πολλούς παραγωγικούς κλάδους μη βιώσιμους, οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση.
Στην Πιερία, η προηγούμενη χρονιά κατέγραψε ρεκόρ στην τιμή του ακτινιδίου, ωστόσο το ρεκόρ αυτό κατέστη πλασματικό, μιας και υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές των εμπόρων προς τους παραγωγούς. Οι μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις δεν προωθήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση.
Μόνιμο παράπονο των Πιεριέων παραγωγών είναι οι καθυστερήσεις των ελέγχων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, και σε σύγκριση με όμορους νομούς, όπου οι διαδικασίες φαίνεται να ολοκληρώνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Η κτηνοτροφική παραγωγή βαίνει συνεχώς μειούμενη, με τον αριθμό των ζώων εκτροφής (αιγοπρόβατα, χοίροι, κτλ) να μειώνεται δραματικά. Πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Οι καστανοπαραγωγοί μας, που τα τελευταία χρόνια είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται έως και 80%, περιμένουν ακόμη την μελέτη για την «φαιά σήψη» που άγεται και φέρεται στα συρτάρια του ΥΠΠΑΤ
Η συγκομιδή , κυρίως του καπνού που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και οι υπόλοιπες αγροτικές εργασίες που απαιτούν εργατικά χέρια, είναι προβληματικές μιας και η έλλειψη εργατών γης είναι ολοένα και πιο εμφανής.

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία» εν μέσω παραγωγικής περιόδου δεν θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα.
Με το κόστος παραγωγής , σε πολλές περιπτώσεις να έχει αυξηθεί έως και 100%, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαντάζουν «καθρεφτάκια και χάντρες» με άρωμα προεκλογικών παροχών για τους αγρότες μας, μιας και δεν δίνουν λύσεις που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγή.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved