Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε. Στυλιανίδης: Η Τουρκία σκοπίμως παραχαράσσει την πραγματικότητα στη Θράκη & εργαλειοποιεί τη μειονότητα

AIGINIONEWS: Ε. Στυλιανίδης: Η Τουρκία σκοπίμως παραχαράσσει την πραγματικότητα στη Θράκη & εργαλειοποιεί τη μειονότητα AIGINIONEWS: Ε. Στυλιανίδης: Η Τουρκία σκοπίμως παραχαράσσει την πραγματικότητα στη Θράκη & εργαλειοποιεί τη μειονότητα

Ως μία «σκόπιμη παραχάραξη της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας στη Θράκη» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έδωσε σαφή απάντηση και στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε: «Ο κος Τσαβούσογλου γνωρίζει ότι με αίτημα της τουρκικής πλευράς η μειονότητα προσδιορίστηκε ως θρησκευτική και με υπογραφή της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε μουσουλμανική στη Συνθήκη της Λωζάννης κι αυτό έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, γιατί η Τουρκία δεν ήθελε να αναγνωρίσει εθνικές μειονότητες, διότι φοβόταν τις μειονότητες στο εσωτερικό της, κυρίως τους Κούρδους, αλλά και τους Λαζούς, τους Βόσνιους κλπ.

Δεύτερον, γιατί η Τουρκία γνώριζε πως, εάν τότε ονοματιζόταν τουρκική η μειονότητα, θα αναφερόταν μόνο στο 50% της σύνθεσής της, με δεδομένο ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη συναποτελείται από τρεις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς, αλλά και πάρα πολλές θρησκευτικές ομάδες όπως οι Αλεβίτες, οι Μπεταχτσί, οι Παλαιομουσουλμάνοι, οι Σουνίτες κλπ.

Θεωρώ ότι πολύ αργά και εκ των υστέρων, η Τουρκία επιδιώκει -παραχαράσσοντας την πραγματικότητα- να επαναπροσδιορίσει συλλογικά τη μειονότητα, χρησιμοποιώντας ό,τι εργαλείο έχει μπροστά της κι αυτό είναι έως και επικίνδυνο.

Είναι επικίνδυνο, διότι δεν σέβεται και δεν προστατεύει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των άλλων ομάδων και διότι αν μπούμε σε μία λογική τις μειονότητες να μπορεί κάθε φορά να τις επαναπροσδιορίζει ο καθένας, τινάζονται στον αέρα οι διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο και υπονομεύεται η σταθερότητα και η ειρήνη που χτίστηκε παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι άστοχο και δεν βοηθά, είναι άλλο να λέμε ότι κάποια μέλη της μειονότητας νιώθουν και αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκικής καταγωγής κι άλλο πράγμα να λέμε ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι τουρκική εθνική μειονότητα.

Είναι και λάθος και παραβιάζει ευθέως κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτός ο ισχυρισμός».


Εργαλειοποίηση της μειονότητας
Ο βουλευτής κατηγόρησε την Τουρκία πως «δεν κατανοεί ότι οι μειονότητες είναι γέφυρα συνεργασίας και φιλίας κι όχι εργαλείο για να προωθεί τις δικές τις αλυτρωτικές, εθνικιστικές ή αναθεωρητικές προσεγγίσεις».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων όπως ο κος Τσαβούσογλου βάζουν «μπαρούτι» στο κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή,

ο κος Στυλιανίδης απάντησε: «Σαφώς, τα προβλήματα στη Θράκη ποτέ δεν προέκυψαν από τον θρησκευτικό φανατισμό, γιατί αυτό που προσδιορίζει την μειονότητα είναι η πλήρης ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οι χαμηλοί τόνοι, (δηλαδή) η θρησκευτική και πολιτική μετριοπάθεια.

Αυτό που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει εντάσεις στη μειονότητα είναι οι προσπάθειες εθνικιστικής και της πολιτικής χειραγώγησής της».

Τέλος, μετέφερε την… ευχή «μακάρι τόσα τζαμιά που έχει η Θράκη να είχε εκκλησίες και η Τουρκία, εδώ την Αγία Σοφία που ήταν παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και της συνεννόησης των πολιτισμών, την μετέτρεψαν σε τέμενος υπονομεύοντας τον συμβολισμό της».

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved