Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προοπτικές αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας

Οι προοπτικές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, 

αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων και ευρύτερα ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας στο οικουμενικό περιβάλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.


Στην ομιλία της η Κύπρια ευρωβουλευτής (ΔΗΣΥ-ΕΛΚ), Ελένη Θεοχάρους, τόνισε ότι πρέπει να διδάσκονται οι γενοκτονίες στα σχολεία και η ποντιακή ιστορία να γίνει κτήμα όλων. Η γνώση της ιστορίας, είπε, δεν προάγει το μίσος, αλλά είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες της Διασποράς να κάνουν «παγκόσμια υπερπροσπάθεια» για να ενημερώσουν για το «ατιμώρητο έγκλημα» της Γενοκτονίας.

Άφησε αιχμές για την τουρκική πολιτική, τονίζοντας ότι «οι μηχανισμοί που διέπραξαν το έγκλημα συνεχίζουν, γιατί δεν ένιωσαν τη διεθνή κατακραυγή και δεν καταδικάστηκαν».

Σειρά προτάσεων για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατέθεσε ο καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, την έρευνα και αξιοποίηση οθωμανικών πηγών, τη διεκδίκηση πανεπιστημιακής έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον ελληνισμό της Ανατολής, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την ανάδειξη της τουρκικής προπαγάνδας και την ίδρυση ποντιακού μουσείου και μουσείου γενοκτονίας.

Από την πλευρά του, ο θεολόγος, διδάκτορας Ιστορίας και υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Θεοδόσης Κυριακίδης, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Πόντιους είναι η δημιουργική μνήμη, «όχι απλώς για να θυμόμαστε, αλλά για να παράγουμε μέσα από τη μνήμη μας πολιτισμό και ιστορία».

Ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι στόχος της Συνδιάσκεψης είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου νεολαίας του ποντιακού ελληνισμού, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντιακών Σωματείων, από Αυστραλία, Ευρώπη, ΗΠΑ, Ευρώπη και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι εργασίες της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του ψηφίσματος. Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, με χορευτικά συγκροτήματα και δημοφιλείς Πόντιους καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved