Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Οι Δομέστικοι της Δράμας" & Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής

Αναμφίβολα η 3η θέση ανάμεσα σε 35 χορωδίες από όλο τον κόσμο είναι μεγάλη επιτυχία για το Βυζαντινό μας Χορό "Οι Δομέστικοι της Δράμας". 

 Την 1η θέση κατέλαβε η Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας της Μόσχας και τη 2η η Κρατική Χορωδία από το Βουκουρέστι, που ιδρύθηκαν και οι δύο το 1971, τη χρονιά δηλαδή που γεννήθηκα! 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι πιο σημαντική αυτή η διάκριση ή το γεγονός ότι είδαμε τη γαλανόλευκη να κυματίζει και ακούστηκε η πατρίδα μας η Ελλάδα και η πόλη μας η Δράμα στα πέρατα του κόσμου για καλό σκοπό. 

Η δύναμη της μουσικής επένδυσης αυτών των μοναδικών ποιημάτων-ύμνων, που αποτελούν τον Εθνικό Μουσικό μας Πολιτισμό, σε συνδυασμό με την άψογη και από ψυχής ερμηνεία των Χορωδών μου, έκαναν όλους όσους μας άκουσαν στο Ρεσιτάλ στον κατάμεστο παλαιό Καθεδρικό Ναό των Καθολικών στο κέντρο της Βαρσοβίας (20.5.2016) και στο διαγωνιστικό μέρος του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Πολωνίας Μπιάλιστοκ (21.5.2016), να μας χειροκροτούν και να μας επευφημούν ασταμάτητα! 

Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον Giannis SouitsMichalis Gerontidis, τον Γιώργο Γεωργιάδη, τον Ανδρέας Βενέτης, τον Ευθύμιος Ανδρέογλου, τον Vasillis Papadopoulos, τον Nick Michailidis, τον Τριαντάφυλλο Μίτκα και τον Giannis Karadanis που έδωσαν όλη τους την ψυχή και έψαλλαν και για τα παιδιά που λόγω επαγγελματικών, σχολικών και οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν μαζί μας σε αυτήν την Εθνική Αποστολή! 

Για την ιστορία αναφέρω τα 5 μαθήματα που ερμηνεύσαμε, συνολικής διάρκειας 20 λεπτών, όπως όριζαν οι κανόνες και οι όροι του Φεστιβάλ για όλες τις Χορωδίες:
1. Χριστός Ανέστη, μέλος αρχαίο, αργό, κατά την αγιορειτική παράδοση, ήχος πλ. α
2. Εκλογή στίχων πολυελέου "Επί των ποταμών Βαβυλώνος", μέλος Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, ήχος γ
3. Ευλογημένη συ εν γυναιξί, στίχος από το 8ηχο Θεοτόκε Παρθένε με κράτημα τεριρεμ, μέλος Πέτρου Μπερεκέτη, ήχος δ (άγια)
4. Ανέβη ο Ιησούς εις Ιεροσόλυμα, Δοξαστικό Εσπερίων Κυριακής Παραλύτου, μέλος Κωνσταντίνου Πρίγγου και τονισμός Χαριλάου Ταλιαδώρου, ήχος πλ. α
5. Εκλογή στίχων αργής Δοξολογίας, μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, ήχος πλ. δ χρωματικός (σουζινάκ).

 Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved