Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΙΓΙΝΙΟ: ΠΡΟΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στις 8:00

Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στις 8:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Αιγινίου Πιερίας, ένα από τα αξιόλογα τμήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, 

η εφορεία χορωδίας, συνεχίζοντας την παραγωγικής της πορεία, θα παρουσιάσει την Προπασχαλινή (περίοδος Χαιρετισμών) συναυλία Θρησκευτικού περιεχομένου με δύο σημαντικά μουσικά έργα που θα τα αποδώσει το φωνητικό σύνολο « de profundis» της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, σε μουσική διδασκαλία και διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης το πρώτο μέρος περιλαμβάνει   τη σπουδή για ανδρική φωνή (ψάλτη) και μικτή χορωδία, με τίτλο «Ο Ακάθιστος Ύμνος» σε ποίηση Ρωμανού του Μελωδού και μελοποίηση του Χρήστου Λεοντή. Πρόκειται κατ’ ουσία για επιλογή στίχων από τις στάσεις των οίκων της ακολουθίας των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Σολίστ ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος. 

  Το δεύτερο έργο είναι το Ρέκβιεμ του John Rutter. Η σύνθεση αυτή του 1985 είναι ένα από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή έργα θρησκευτικής μουσικής του 20ου αιώνα. Τα κείμενα, σε Λατινική και Αγγλική γλώσσα, είναι παρμένα από την Ακολουθία εις κεκοιμημένους, το Book of Common Prayer  και το βιβλίο των Ψαλμών. Τα 7 μέρη του έργου δημιουργούν μία αψίδα συνθέσεων με στοχασμούς πάνω στο θέμα ζωή-θάνατος. Το 1ο και το 7ο  μέρος είναι προσευχές στο Θεό Πατέρα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, το 2ο και 6ο ψαλμοί, το 3ο και 5ο προσευχές του πιστού στον Χριστό και το κεντρικό 4ο μέρος το δοξαστικό Άγιος μια πανανθρώπινη διαβεβαίωση της Θείας δόξας. Είναι έργο εσωτερικό και όχι μεγαλόστομο, λυρικό και όχι δραματικό, παραμυθητικό και  ελπιδοφόρο όχι μακάβριο, απαισιόδοξο και απέλπιδο.

 

Η ίδια συναυλία θα παρουσιασθεί και στην Κατερίνη. Συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 8:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (κάτωθεν Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης).

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version