Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ψάχνουν την αιτία της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της δυσοσμίας θέλουν να λύσουν στη δυτική Θεσσαλονίκη και το επόμενο διάστημα θ' αρχίσουν μελέτες.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, μετρήσεις οργανικών ενώσεων του θείου προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα παραδοθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το μηχάνημα που προμηθεύονται τα ΕΛΠΕ για τη διενέργεια των εν λόγω μετρήσεων, ενώ αμέσως θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Μετά από ένα μήνα θα ξεκινήσει η λήψη δειγμάτων και από τις πρώτες μετρήσεις θα προκύψουν κάποια αποτελέσματα.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά, κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, για το έργο "προσδιορισμός μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 2016-2017". "Θα εφαρμοστούν τα διεθνώς αποδεκτά πρωτόκολλα. Στην Ελλάδα θα γίνουν για πρώτη φορά τέτοιες μετρήσεις. Στο εξωτερικό γίνονται τέτοιες μετρήσεις σε μέρη που συνορεύουν με βιομηχανικές περιοχές, ή με άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα", είπε η κ. Σαμαρά και διευκρίνισε ότι μαζί με τις μετρήσεις οργανικών ενώσεων του θείου, "θα προσδιοριστεί και ένα πλήθος άλλων πτητικών οργανικών ενώσεων που θα μας δώσει μια πλήρη εικόνα του τι αέριοι ρύποι υπάρχουν στην περιοχή και ποιες είναι οι διακυμάνσεις τους".

 Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας, Ηρακλής Λάτσιος, γνωστοποίησε ότι υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προφορική δέσμευση για την έγκριση, από το Πράσινο Ταμείο, της αντικατάστασης των μηχανημάτων του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, με νέα σύγχρονα όργανα μέτρησης.

 Άλλωστε, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, διευκρίνισε ότι η έρευνα για τη δυσοσμία δεν θα γίνεται μόνο στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, αλλά λήψεις δειγμάτων αέρα θα γίνονται σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.

  Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η όλη διαχείριση του ζητήματος δημιουργεί ερωτηματικά, η περιφέρεια δεν προγραμμάτισε έγκαιρα την αγορά ή την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού, υπάρχουν ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου δεδομένου ότι οι απαρχαιωμένοι σταθμοί μέτρησης είναι στη δική του ευθύνη ενώ δεν υπάρχει δικαιολογία για την αποδοχή χορηγιών από επιχειρήσεις για ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη "Συμμετέχω", χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία που λαμβάνεται μέσω του ΑΠΘ στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας ενώ ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", είπε ότι η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού στο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει γίνει αποκλειστικά με δημόσιους πόρους. Σημαντικό χαρακτήρισε το έργο η Νιόβη Παυλίδου, από τους "Πολίτες Μπροστά", ενώ ζήτησε την ενημέρωση της επιτροπής όταν προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα.

AdTech Ad

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version