Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον δήμαρχος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ διατηρεί παράνομο ΧΑΔΑ στο δήμο του!

Μιλάμε για τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Χιονίδη στο Δήμο του οποίου και με την ανοχή του λειτουργεί παράνομος ΧΑΔΑ , ο οποίος περιοδικά παραδίνεται στο έλεος της φωτιάς.

Ο  παράνομος ΧΑΔΑ Κορινού δημιουργήθηκε εδώ και 12 περίπου χρόνια και είναι ένας χώρος χωρίς φύλαξη, χωρίς περίφραξη, χωρίς καμία διευθέτηση των απορριμμάτων, ένας χώρος που έχει μετατραπεί με ευθύνη και  της τωρινής δημοτικής αρχής σε χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης παντός είδους σκουπιδιών από την ευρύτερη περιοχή. Λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά βαρέλια και άλλα είδη πλαστικών, στρώματα, σάπια προϊόντα μαζί με μπάζα και κλαδέματα γίνονται μια εύφλεκτη ύλη που κατά καιρούς παίρνει φωτιά, ηθελημένα ή όχι και γεμίζει με μαύρους καπνούς και διοξίνες την ευρύτερη περιοχή. Ένα χιλιόμετρο μακριά από την κατοικημένη περιοχή και την τουριστική παραλία, δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια.

Και ενώ δεν υπάρχει κανένα έρεισμα για την ύπαρξή του αφού για τα μπάζα υπάρχει πιστοποιημένος φορέας για ανακύκλωση στην Πιερία  και για τα ογκώδη έπιπλα και σκεύη υπάρχει σχετική υπηρεσία του Δήμου, ο Δήμος Κατερίνης δεν προχωρά στην παύση λειτουργίας του και στην αποκατάσταση του χώρου,  όπως ο νόμος ορίζει αλλά και η επιθεωρητές περιβάλλοντος του έχουν υποδείξει.

Υπάρχει σωρεία δημοσιεύσεων, αναφορών στη δ/νση περιβάλλοντος, αυτοψίες, φωτιές στον σκουπιδότοπο και τελευταία κινήθηκε και η ποινική διαδικασία μετά από αναφορά μας.

Η λειτουργία του παράνομου ΧΑΔΑ  στηρίζεται στο συγκεντρωτικό, αυταρχικό, δημαρχοκεντρικό, αντιδημοκρατικό και τελικά ανεξέλεγκτο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου Κατερίνης. Με δήμαρχο που αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης αλλά αρνήθηκε πολλάκις και μια γενικότερη συζήτηση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Οφείλεται στην αδυναμία άσκησης ελέγχου και επιβολής της νομιμότητας αφού αναποτελεσματικά ασχολήθηκαν με το θέμα και οι Δ/νση Περιβάλλοντος, οι επιθεωρητές ελέγχου, παλαιότερα ο συνήγορος του πολίτη και πρόσφατα εξετάζονται και οι ποινικές ευθύνες.

Ο Δήμος Κατερίνης προσχηματικά και ανειλικρινώς επικαλείται την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δεδομένου ότι ποτέ δεν φυλάχτηκε  από αυτήν ο χώρος του ΧΑΔΑ ούτε καν περιφράχθηκε τουλάχιστον από τη μεριά του δρόμου αν και σε απάντηση του ο δήμος από τον Γενάρη του  2015 υπόσχεται άμεση περίφραξη και 6 μήνες μετά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Το πρόβλημα είναι γενικότερο όσο αφορά τη στάση της Δημοτικής Αρχής με τα απορρίμματα αφού και στον ΧΥΤΑ που αποτελούσε  πρότυπο λειτουργίας, έχουν σημειωθεί σωρεία παραβάσεων επεβλήθη πρόστιμο 91.000 ευρώ και ήδη έχει κορεστεί εδώ και 10 μήνες χωρίς να έχει ευρεθεί λύση.

Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και υπεύθυνος σε αυτήν για το περιβάλλον, αξιοποιεί όλο το συγκεντρωτικό οπλοστάσιο του Καλλικράτη και από την άλλη παραβαίνει το νόμο εκεί που προβλέπει κάποιες στοιχειώδης δημοκρατικές λειτουργίες όπως η επιτροπή διαβούλευσης και οι συνελεύσεις κατοίκων στις τοπικές κοινότητες  ή ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.

Είναι καιρός με την νέα κυβέρνηση και τις αλλαγές του Καλλικράτη να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες και αυτοδιοίκηση με συμμετοχή στην κοινότητα, να περιοριστούν οι αρμοδιότητες του δημάρχου και να δοθούν σε συλλογικά όργανα με πλατιά εκπροσώπηση, να συμμετέχουν ουσιαστικά δημότες και εκπρόσωποι φορέων στις διάφορες επιτροπές και Δ.Σ. Νομικών Προσώπων του Δήμου, να κατοχυρωθεί η απλή αναλογική, να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου προσιτοί στον πολίτη ( παρ/μα συνηγόρου του πολίτη ανά νομό, η υποχρεωτική εκλογή συμπαραστάτη του δημότη) δίνοντας στο πολίτη τη δυνατότητα να διαβουλεύεται, να συμμετέχει να αποφασίζει και να ελέγχει σπάζοντας το πελατειακό, αυταρχικό αδιαφανές κάστρο στην Τ.Α. που έκτισε ο Καλλικράτης και αξιοποίησαν  οι κυβερνήσεις των μνημονίων και οι φίλα προσκείμενοι δήμαρχοί τους.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved