Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα επεξεργαστούν οι «έφηβοι βουλευτές»

Ελεύθερη συζήτηση με νέους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα έχουν οι «έφηβοι βουλευτές» ,την  Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, πρώτη μέρα των εργασιών τους στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, όπου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και τα μέλη του Προεδρείου θα καλωσορίσουν τους μαθητές που συμμετέχουν στη φετινή Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων».

Αντικείμενο προβληματισμού και επεξεργασίας των «έφηβων βουλευτών» αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων.

Οι μαθητές θα κληθούν, με τη βοήθεια ειδικών, να συζητήσουν χωρισμένοι σε έξι ομάδες διαβούλευσης και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις έξι θεματικές ενότητες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης:

·        Παιδική φτώχεια και οικονομική κρίση

·        Προσφυγική κρίση

·        Εκπαίδευση-Πολιτισμός

·        Παιδική προστασία

·        Δικαιοσύνη

Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστικός προβληματισμός με βάση την εμπειρία των νέων και οι προτάσεις τους να αξιοποιηθούν ως τμήμα της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα.

Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων». Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, θα γίνει συζήτηση και κατάθεση των τελικών προτάσεων των μαθητών, ενώ στο δεύτερο μέρος, υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος Αντιπροέδρου του Σώματος κ. Σπυρίδωνος Λυκούδη, θα συζητηθούν έξι επίκαιρες ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης.

Οι εργασίες της «Βουλής των Εφήβων» πλαισιώνονται από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται:

·        Συναυλία από τα σύνολα jazz και rock μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

·        Θεατρική παράσταση «Περσέπολις, μια αληθινή ιστορία», βασισμένη στο ομώνυμο graphic novel της Μαργιάν Σατραπί, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

·        Εκδήλωση με συμμετοχή του μουσικοχορευτικού συνόλου του Γυμνασίου και Λυκείου Κάσου και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Επίσης, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος διοργανώθηκαν διαγωνισμοί λογοτεχνίας, μουσικής και αφίσας για μαθητές Λυκείου, στους οποίους συμμετείχαν 332 μαθητές απ’ όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση ανά φύλο της φετινής Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων» είναι 62% κορίτσια και 38% αγόρια.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version