Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Συμφωνία με «αστερίσκους» Τραμπ για το κλίμα, στους G20

Οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 που συνεδριάζουν στο Αμβούργο συμφώνησαν στο περιεχόμενο της έκδοσης του κοινού τελικού ανακοινωθέντος για την λήξη της συνόδου.

Οι ηγέτες των 19 ισχυρότερων χωρών του κόσμου δεν κατάφεραν να πείσουν τον Ντ. Τραμπ ότι η κλιματική αλλαγή υφίσταται και μας απειλεί  και τελικώς στο ανακοινωθέν της συνόδου της G20 καταγράφεται η πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015. Αλλά και και αναφορά στην αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων που απαιτούσε ο Τραμπ.  

Κι αν σε αυτά έμεινε αμετακίνητος συμφώνησε με τους υπόλοιπους 19 στην ανάγκη να παραμείνει «αδέσμευτο» από εθνικούς  προστατευτισμούς το διεθνές εμπόριο     

Αυτό είναι το τελικό ανακοινωθέν  

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

* Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

* Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

* Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

* Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

* Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Η τελευταία αναφορά συνιστά «νίκη» του Τραμπ  που ασκούσε πιέσεις για να υπάρχει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Δεν πιστεύει η Μέρκελ πως ο Τραμπ θα αλλάξει θέση για το κλίμα   

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελλα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό ν' αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η ίδια, τόνισε ότι αναφορικά με το κλίμα, κατέστη αναγκαίο, οι χώρες-μέλη της G20 να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Νέα διάσκεψη για βελτίωση της συμφωνίας του Παρισιού ανακοίνωσε ο Μακρόν     

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τι είχε προηγηθεί 

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου, δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει κοινή διατύπωση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος με την Ουάσινγκτον να επιμένει για αναφορά σχετική με τα ορυκτά καύσιμα στο τελικό ανακοινωθέν.


Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 επέτυχαν συμβιβασμό για το εμπόριο αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν «να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής». 

Ωστόσο, αναγνώρισαν «τον ρόλο των εργαλείων νόμιμης άμυνας στο εμπόριο», μετέδωσε το DPA επικαλούμενο αξιωματούχους που είχαν γνώση των εξελίξεων.

Επιβεβαίωση της συμφωνίας από Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελλα Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G20 που διεξάγεται στο Αμβούργο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

thetoc.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version