Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο Τραμπ ξεδιπλώνει το όραμά του για την Ευρώπη στη «φιλόδοξη Πολωνία», που αγοράζει Patriot

Πρόκειται για ένα σχέδιο  που εξήγγειλε τον περασμένο Μάιο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα

με στόχο να εστιάσει στην ενίσχυση του περιφερειακού εμπορίου και σε κοινά έργα υποδομής σε οικονομικά ασθενείς περιοχές κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να προωθήσει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές και να προωθήσει τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Βαρυσήμαντη» ομιλία για την Ευρώπη

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει αργότερα μια «βαρυσήμαντη» ομιλία ξεδιπλώνοντας το όραμά του για τις διατλαντικές σχέσεις στην ιστορική πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, όπου η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζει θερμή υποδοχή για τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς μοιράζεται μαζί του αρκετές λαϊκιστικές αρχές και αξίες: το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα, τις δηλώσεις εναντίον των μουσουλμάνων, τον ευρωσκεπτικισμό, την εθνική ταυτότητα και τον εθνικισμό.

Ο Τραμπ αναμένεται να καλέσει την ΕΕ να εμπνευστεί από την αντίσταση που πρόβαλαν οι Πολωνοί στη ναζιστική κατοχή.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Τραμπ θα υποστηρίξει ότι διακυβεύεται το μέλλον του δυτικού πολιτισμού και αναδεικνύοντας την Πολωνία ως πρότυπο χώρας έτοιμης να υπερασπιστεί αυτόν τον πολιτισμό θα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που συνιστούν η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός.

«Γιατί όπως μας θυμίζει η πολωνική εμπειρία, η υπέρασπιση της Δύσης σε τελική ανάλυση δεν εξαρτάται μόνον από τα μέσα αλλά και από τη βούληση των λαών της να υπερισχύσουν. Το θεμελιώδες ερώτημα της εποχής μας είναι κατά πόσον η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει.»

Ακόμη αναμένεται να επανεπιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη προς την ανατολική Ευρώπη, ενόψει του πρώτου του τετ-α-τετ στο Αμβούργο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ζήτησε να τερματιστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και ο εμπορικος προστατευτισμός.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ισχυρή έμφαση θα δώσει ο Τραμπ στην αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ, που περιέγραψε παλαιότερα ως «παρωχημένη» συμμαχία ασκώντας κριτική σε μέλη της που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Η επιφυλακτική στάση του Τραμπ έναντι του «Άρθρου 5»,του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, κατά την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Μάιο, είχε προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Πολωνία: «Η επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στη χώρα ενισχύει τη θέση της χώρας στην ΕΕ»

Η κυβέρνηση της Πολωνίας προσδίδει στην επίσκεψη Τραμπ χαρακτήρα αναγνώρισης του ηγετικού ρόλου της, στην Κεντρική Ευρώπη.

«Είναι η δεύτερη περιοδεία στο εξωτερικό για τον πρόεδρο Τραμπ και ξεκινά από την Πολωνία. Αυτό δείχνει ότι είμαστε μια χώρα που έχει σημασία και ενισχύει τη θέση μας στην ΕΕ», δήλωσε περιχαρής ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

«Είμαστε απλά μια σημαντική χώρα σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Είμαστε μεταξύ των μεγαλυτέρων χωρών στην Ευρώπη και είμαστε ο ηγέτης της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Τραμπ το κατανοεί αυτό», συμπλήρωσε.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης θα παρακολουθήσουν με προσοχή την ομιλία του Τραμπ στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας για το ενδεχόμενο ενθάρρυνσης της στάσης που τηρεί η πολωνική κυβέρνηση. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμβάθυνσης του ρήγματος μεταξύ Ανατολής και Δύσης εντός της ΕΕ, ενώ δεν είναι λόγοι οι διπλωμάτες που βλέπουν την σημερινή περιφερειακή διάσκεψη στην Πολωνία ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της, εκτός των δομών της ΕΕ.

Η Πολωνία αγοράζει Patriot

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Αντόνι Μακιέρεβιτς οι ΗΠΑ συμφώνησαν χθες Τετάρτη να πουλήσουν στη χώρα του αντιπυραυλικά συστήματα Partiot.

«Το μνημόνιο υπεγράφη σήμερα το βράδυ βάσει του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει στην Πολωνία πυραύλους Patriot», επεσήμανε ο Μακιέρεβιτς.

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version