Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους που ζούνε στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit

Σε τρεις κατηγορίες χώρισε τους Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία παρείχε διαβεβαιώσεις προς αυτούς σε σχέση με την επόμενη μέρα του Brexit.


Ειδικότερα:

Όσοι ζουν πάνω από 5 χρόνια θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος του 2017) θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής.

Όσοι φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» για να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής.

Η κ. Μέι υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα περιλαμβάνει μία σειρά από έγγραφα και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ίδια στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit.

Προειδοποίησε μάλιστα τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version