Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι «ψεκασμένοι» Ιρλανδοί που θα στηρίξουν την Μέι

Αντίθετοι στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κατά των αμβλώσεων. Ποιοι είναι οι Ιρλανδοί «ψεκασμένοι» που θα στηρίξουν την Μέι.

Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός ενωτικών στην Βόρεια Ιρλανδία και πιθανότατα το πιο κοινωνικά συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία. Αντιτίθεται στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και είναι κατά των αμβλώσεων. Είναι υπέρ των πυρηνικών και φανατικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί με παραστρατιωτικές οργανώσεις ενωτικών και ουσιαστικά αρνείται την κλιματική αλλαγή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτικών (Democratic Unionist Party -DUP) το οποίο εδρεύει στην Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα σχετικά άγνωστο κόμμα που έγινε διάσημο μέσα σε μερικές ώρες, μετά από τις εκλογές στη Βρετανία. Ήταν τόσο άγνωστο –ακόμη και εντός της Αγγλίας– που όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τους βουλευτές του να στηρίζουν του Συντηρητικούς, η ιστοσελίδα του κόμματος «έπεσε» από τους πολλούς επισκέπτες που έψαχναν πληροφορίες για αυτό στο Google.

Το DUP είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρεια Ιρλανδίας αυτή την στιγμή κατέχοντας 26 από τις 90 έδρες της Ιρλανδικής Εθνοσυνέλευσης (National Assembly) και 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο (έχοντας λάβει το 1,5% των ψήφων στις εθνικές εκλογές).

Το κόμμα θεωρείται οικονομικά κεντροδεξιό και κοινωνικά συντηρητικό. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε εναντιωθεί στα δικαιώματα των γκέι και είναι κατά των αμβλώσεων. Όπως φαίνεται και από το όνομα του είναι υπέρ της Ένωσης της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στις ταραγμένες δεκαετίες που στιγμάτισαν την χώρα. Στο παρελθόν συνδεόταν με παραστρατιωτικές οργανώσεις ενωτικών αν και πλέον έχει αποκηρύξει τη βία όπως έχει κάνει και το αντίπαλο Sinn Féin που παραδοσιακά συσχετιζόταν με τον IRA.

Η συνεργασία του DUP με τους Συντηρητικούς δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ιδεολογικά βρίσκεται πολύ κοντά με τους Tories και ειδικά με το ρεύμα που πρεσβεύει η Τερέζα Μέι.

Το DUP τάσσεται υπέρ του Brexit, αφού από την ίδρυση του ήταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Ενωτικών ιδρύθηκε 1971 από τον προτεστάντη πάστορα Ίαν Πέισλι, ο οποίος ήταν σκληροπυρηνικός ενωτικός και φανατικά κατά της καθολικής εκκλησίας. Τωρινή ηγέτης του DUP είναι η Αρλέν Φόστερ, η οποία υπήρξε και πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017 όπου ξέσπασε ένα σκάνδαλο για παράνομες επιδοτήσεις. 

Πηγή: koolnews.gr

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version