Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι εξελίξεις στο Κατάρ και η Ελλάδα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των επτά αραβικών χωρών με το Κατάρ. 

Ευκαιρία για την Αθήνα η σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κάιρο

Κατάρ  δεν εξέπλησσε, καθώς τα τελευταία χρόνια Αθήνα και Λευκωσία έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς ιδιαίτερα με την κυβέρνηση του Αλ Σίσι.

Το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry επέλεξε την Ελλάδα από τους συμμάχους της περιοχής να υποβάλλει το αίτημα για βοήθεια, αποτελεί μια καλή ευκαιρία που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα προκειμένου να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητα στην περιοχή.

 Η περαιτέρω σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη από την Τουρκία η οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Αθήνα όπως οι τριμερείς σύνοδοι κορυφής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Ας μη ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχει επέλθει συμφωνία είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην γραμμή της οριοθέτησης εξαιτίας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Μέσα σε ένα τόσο ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πως θα αντιδράσει ο απρόβλεπτος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των επτά αραβικών χωρών στη φιλική για εκείνον χώρα του Κατάρ. Ταυτόχρονα βλέπει να πιέζεται από τους Αμερικανούς στο Κυπριακό και από χτες βλέπει την Ελλάδα να εδραιώνει τη συμμαχία με μια ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Έλληνες διπλωμάτες όμως παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή και τη μεγάλη εικόνα που δεν είμαι άλλη από τον ρόλο των Αμερικανών καθώς η επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία είναι αυτή που αποτέλεσε την αφορμή και πυροδότησε τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Διότι ενίσχυσε τη Σαουδική Αραβία να ηγηθεί των αραβικών χωρών απέναντι στο Καταρ. Το Ριαντ απο την πλευρά του πέτυχε να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ντόχας. Κανείς όμως δεν προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα ή να αναλύσει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα διότι ακόμη οι ΗΠΑ διατηρούν τις βάσεις τους στο Κατάρ για να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους σε Ιρακ και Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ περιμένουν πως θα αντιδράσει διπλωματικά το Κατάρ . Γι αυτό και υπήρξαν συγκρατημένες αντιδράσεις από τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τιλλερσον και Τζειμς Μάττις. Διότι το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε και είναι ένα σκληρό πόκερ.

 

πηγή φωτογραφίας: AP/ Saudi Press Agency  

Αλεξία Τασούλη

http://news247.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version