Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το «βαρύ τίμημα» της συμφωνίας:

Αυτή είναι η λίστα των «χαμένων»... πολιτών!


ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Πανικός επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι αλλεπάλληλες αποφάσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τους δανειστές για μειώσεις συντάξεων  επιβολή νέων φόρων και περικοπές επιδομάτων δεν έχουν τελειωμό!

Το δρόμο για τη... Βουλή παίρνει η προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, αφού σε δέκα ημέρες θα ψηφιστεί το σχετικό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μόνο σκληρά και επώδυνα μέτρα. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση είχε τάξει και θετικά μέτρα, τελικά «άλλαξε γνώμη» και αποφάσισε να τα «ενεργοποιήσει» μόνο εφόσον υπάρξει μόνιμη υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο συμφώνησε στις απαιτήσεις των Θεσμών, αλλά προσπαθεί να περάσει και το «μήνυμα» στους Έλληνες φορολογούμενους ότι, όχι μόνο διαπραγματεύτηκε μία «ισορροπημένη συμφωνία»(όπως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά στελέχη) αλλά μόνο η συγκεκριμένη συμφωνία θα βγάλει τη χώρα μας από την ύφεση και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Η... χαριστική βολή του νέου αφορολόγητου ορίου

Από το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ το όριο «κατρακυλά» στο επίπεδο των 5.681-6.591 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα πληρώνουν φόρους! Κανείς δεν θα γλιτώσει από το ανελέητο κυνηγητό της εφορίας! Για πρώτη φορά, θα πληρώσουν φόρο όσοι μέχρι τώρα παίρνουν μέχρι και επιστροφή. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μισθωτοί με μηνιαίο εισόδημα από 470 ευρώ.  

Άρα, όποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο, με τα νέα δεδομένα θα πληρώνει: 70,18 ευρώ το χρόνο

Ένας άλλος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο επειδή το αφορολόγητο είναι στα 8.636 ευρώ, ενώ με τα μέτρα που έρχονται θα πληρώνει 290,18 ευρώ το χρόνο. 

Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.200 ευρώ το μήνα, δηλαδή έχει ετήσιες απολαβές 14.400 ευρώ, τώρα πληρώνει φόρο 1.268 ευρώ. Με το νέο αφορολόγητο θα πληρώνει ο ίδιος συνταξιούχος 1.918 ευρώ! Δηλαδή 650 ευρώ παραπάνω φόρο!  

Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου 1,5%

«Πάει περίπατο» και η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από μισθούς και συντάξεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι μην απορήσουν αν δουν μεγάλες μειώσεις στις ετήσιες αποδοχές τους. Το μέτρο αυτό θα φέρει όγκο απωλειών και θα φανεί στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων αφού θα χαθούν αρκετά ευρώ.

Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές-φαρμακευτικές δαπάνες

Αφορά στην έκπτωση που δίνεται σε όσους έχουν συνολικές ιατρικές δαπάνες άνω του 5% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι επιβαρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2017, αφού η κατάργηση αυτή θα φανεί αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα. 

Έρχεται... μερική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Ήρθε το «τέλος» των προσωπικών διαφορών. Δηλαδή, όλες οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται και διαμορφώνονται στα νέα μειωμένα επίπεδα που έφερε ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου. Από το 2019 (μπορεί και νωρίτερα!), οι μειώσεις θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο! Περίπου 900.000 κύριες συντάξεις θα μειωθούν με πλαφόν το 18%. Οι μειώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού θα «αγγίξουν» και τις επικουρικές, οι οποίες θα υποστούν «ψαλίδισμα» κατά 18%. 

Αναλυτικά:

Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18%

Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές

Θα θιγούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ

Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%

Στον... αέρα οι εκκρεμείς συντάξεις!

60.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12/5/2016, ακόμα περιμένουν ένα... σημάδι! Οι αιτήσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί, και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εκκαθαριστεί, τα οικονομικά δεδομένα των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Πάντως, όποτε και αν εκκαθαριστούν το μόνο σίγουρο είναι ότι, οι μειώσεις που θα δεχτούν οι κύριες συντάξεις αγγίξουν και το 40%! 

Τέλος κάθε λογής επίδομα

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.  


Αμέλια Αναστασάκη

Newsbomb.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version