Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το πλάνο για διεκδίκηση νέας 4ετίας

Το σχέδιο «2+4», δηλαδή τη διεκδίκηση μιας ακόμη τετραετίας ποντάροντας στην επιτυχία της κυβερνητικής στρατηγικής μέχρι τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2019,

 βάζει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς και την παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Το στίγμα της στρατηγικής στόχευσης του Μεγάρου Μαξίμου από την «επομένη» του φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης περιγράφηκε με ενάργεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατ' αρχάς σε συσκέψεις με το στενό του επιτελείο και εν συνεχεία στις διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της χθεσινής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκυρες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται για την εξασφάλιση μίας νέας τετραετίας στο τέλος της τρέχουσας, αφού με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση διαμορφώνεται το πεδίο έντονης και στοχευμένης αντεπίθεσης έχοντας δε «ισχυρό σύμμαχο» τον καθαρό πολιτικό χρόνο περίπου ενάμισι έτους.

Ανατροπή
Απαντες στο Μαξίμου υποστηρίζουν πάντως πως, για να επιτευχθεί ο κορυφαίος στόχος (η αλλαγή του πολιτικού δημοσκοπικού κλίματος και η ανατροπή των δεδομένων για τον Κ. Μητσοτάκη), η αναγκαία και ικανή συνθήκη περνά μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική ακόμα και εντός των στενών πλαισίων του προγράμματος προσαρμογής (καθώς έχουν συμφωνηθεί τα αντίμετρα), την εξασφαλίση του μοχλού ανάπτυξης που επιβάλλει λύση για το χρέος, την έξοδο στις αγορές και το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τα όπλα που έχει στη διάθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας για αυτόν το στόχο είναι μεταξύ άλλων η έξοδος από το Μνημόνιο και ο τερματισμός του δανεισμού της χώρας από τον επίσημο τομέα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ισχυρή πεποίθηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ δεν είναι αυτή που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, θα αποδείξει ότι είναι εκείνη που θα τη βγάλει από αυτά.

Το δεύτερο όπλο παραπέμπει σε μια νέα ισχυρή κοινωνική παροχή, απορρέουσα από την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2018. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τη βεβαιότητα ότι εφόσον το 2016 υπερκεράστηκε ο στόχος του 0,5% κατά οκτώ φορές, και τα ακόλουθα έτη θα υπάρξουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια για αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα. Στη δε χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέο επίδομα στη λογική της 13ης σύνταξης του Δεκεμβρίου του 2016.

Ενα ακόμα εν δυνάμει όπλο για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον ESM στο μέλλον, σενάριο το οποίο αποτελεί πλέον προχωρημένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα κορυφαίος υπουργός πιστεύει ότι κάτι σχετικό άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία συζήτηση που πρώτος άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας δε τη στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το πλάνο, θα αποκτηθεί ένα «χαρτί» που θα ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού.

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο εν τω μεταξύ έχει καταστεί σαφές -σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- ότι η μάχη θα διεξαχθεί στη βάση σαφώς οριοθετημένων διαχωριστικών γραμμών, Αριστεράς και Δεξιάς, κοινωνικής πολιτικής και ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Σ' αυτό το κάδρο αναμέτρησης, με αφορμή και την όψιμη διεκδίκηση του Κ. Μητσοτάκη για επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσχηματική σπουδή με χρονοκαθυστέρηση, αφού ήδη η κυβέρνηση έδωσε 617 εκατ. τον περασμένο Δεκέμβρη από το πλεόνασμα του 2016, τα οποία δεν υπερψήφισε το κόμμα της ΝΔ, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Πρόσκληση για τα αντίμετρα
Εάν ωστόσο -προσθέτουν και επικαλούνται σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού- ο αρχηγός της ΝΔ επιμένει για το κοινωνικό μέρισμα, «μπορεί να ψηφίσει 3,6 δισ. κοινωνικών παροχών από τα θετικά μέτρα, ή αλλιώς θα αναγκαστεί να λέει ο ίδιος και οι βουλευτές του "όχι" σε καθένα από αυτά, αφού θα έρθουν ως ξεχωριστά άρθρα». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δι' αυτού του τρόπου εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη και θεωρούν δεδομένο ότι «έχει ήδη μείνει χωρίς αφήγημα για άλλα δύο χρόνια!».

Κυβερνητικός βουλευτής έσπευσε να επισημάνει κατά τη συνεδρίαση ότι ο κ. Μητσοτάκης στην αναζήτηση αφηγήματος το μόνο που βρήκε είναι το προπέτασμα καπνού για την επιστροφή πλεονάσματος στην κοινωνία.

Από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας το βάρος των κινήσεων πέφτει σε πρωτοβουλίες-δράσεις στις οποίες θα έχει τον πρώτο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκινά τον κύκλο περιοδειών στα υπουργεία από το Παιδείας, έχοντας στα χέρια του μετά από επίπονη διαιδκασία του επιτελείου υπό τον Χρ. Βερναρδάκη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες-δράσεις προς εφαρμογή και νομοθέτηση. 

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version