Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Σε ρόλο παγκόσμιου... χωροφύλακα ο Τραμπ

Μετά το σύντομο «φλερτ» με τη ρωσική ηγεσία και τις κορώνες απομονωτισμού, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ 

εμφανίζεται διά στόματος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, διατεθειμένη να παίξει ιδιαίτερα σκληρά στη διεθνή σκακιέρα, με βασικούς άξονες τη διπλωματία των κανονιοφόρων και αναλαμβάνοντας καθήκοντα παγκόσμιου χωροφύλακα.

Έτοιμος να «τιμωρήσει» οποιονδήποτε και οπουδήποτε εμφανίζεται ο Τραμπ μετά και το πυραυλικό χτύπημα στη Συρία

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό στη Συρία και μερικά 24ωρα πριν μεταβεί στη Μόσχα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος της Exxon Mobil και νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν οποιονδήποτε διαπράττει εγκλήματα κατά αθώων οπουδήποτε στον κόσμο να λογοδοτήσει. Οι δηλώσεις Τίλερσον έγιναν από την Ιταλία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ομάδας των G7 και αποτελούν συνέχεια της αμερικανικής θέσης όσον αφορά στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε προ ημερών στη Συρία. Η επίθεση αυτή έδρασε καταλυτικά στη λήψη αποφάσεων από πλευράς των ΗΠΑ για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ (τον οποίον κατηγόρησαν ότι έδωσε εντολή για την επίθεση) και έφερε το πλήγμα με πυραύλους Τόμαχοκ στη στρατιωτική βάση Αλ Σαϊράτ καταστρέφοντας το 20% των μαχητικών αεροσκαφών της Συρίας.

Νέες κυρώσεις
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, οδήγησε τις ΗΠΑ να εξετάζουν μαζί με τους συμμάχους τους στη σύνοδο των G7 και την επιβολή νέων κυρώσεων, με τη Βρετανία να πιέζει ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΕΕ έχει αποτιμήσει θετικά τις τοποθετήσεις Τίλερσον και την αμερικανική επίθεση, με τις χώρες του Νότου να διακήρυσσουν χθες από τη Μαδρίτη πως «είχε την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων και ήταν περιορισμένη και επικεντρωμένη σε αυτόν τον στόχο». Από την άλλη, οι σύμμαχοι της κυβέρνησης Ασαντ, Μόσχα και Ιράν, αντέδρασαν με οργή. Αξίζει να τονιστεί ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά από χθεσινή επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του Σαρίφ, χαρακτήρισε εκ νέου τον αμερικανικό βομβαρδισμό ως «επιθετική πράξη» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι στην επίσκεψη του Τίλερσον στη Μόσχα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μόνο με τον Λαβρόφ. Επιπλέον ο Πεσκόφ διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ανώνυμοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το κέντρο κοινής διοίκησης που έχουν στήσει στη Συρία οι σύμμαχοι του Ασαντ (Ρωσία, Ιράν και άλλες δυνάμεις) και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ με το χτύπημά τους πέρασαν τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.

Υστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα αύριο, η οποία θα αποτελέσει στην ουσία και το πρώτο σημαντικό τεστ των διπλωματικών ικανοτήτων του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ethnos.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version