Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι καναλάρχες ζητούν να μην υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες και να «παγώσει» το μέτρο

Επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού αλλά και την αντίθεσή του με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) 

και τον  Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά τους δικαστές που κέρδισαν την παράταση της κατάθεσης των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νέου ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής τους, τώρα και καναλάρχες ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να γίνει άμεσα το ίδιο και για εκείνους, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη τους.
   
Οι καναλάρχες ζητούν από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου να εκδώσει προσωρινή διαταγή έτσι ώστε να «παγώσει» άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση, καθώς την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) σε ηλεκτρονική μορφή.
   
Μάλιστα, οι καναλάρχες κάνουν ένα ακόμα βήμα σε σχέση με τους δικαστές. Ζητούν να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, λόγω αντισυνταγματικότητας, της αντίθεσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον  Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ. του μέτρου αυτού.
   
Μάλιστα, μεγάλο μέρος της νομικής επιχειρηματολογίας των καναλαρχών στηρίζεται σε αυτήν που επικαλούνται οι δικαστικές Ενώσεις.
   
Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ στην εκπνοή του δεύτερου δεκαήμερου του περασμένου Δεκεμβρίου «πάγωσε» προσωρινά  την  ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων μόνο των δικαστών και εισαγγελέων για το 2016 μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις.
   
Η αίτηση ακύρωσης (κυρία προσφυγή) των πέντε δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού την μεθεπόμενη Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017, πρώτη συνεδρίαση για το τρέχον έτος της Ολομέλειας του ΣτΕ και στη συνέχεια μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.
   
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, με την υπ΄ αριθμ. 373/2016 απόφαση Αναστολής έκρινε ότι από την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες, κ.λπ. των δικαστών και εισαγγελέων είναι δυνατόν να προξενηθεί σ΄ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη. 
   
Η επίμαχη απόφαση Αναστολής του ΣτΕ εκδόθηκε μετά από αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
  
Τώρα, στο ΣτΕ προσέφυγε η Ένωση Ιδιοκτήτων Τλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί αρχικά να  ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων.
   
Κατά δεύτερον, η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητεί να μην υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, όπως και οι βασικοί μέτοχοι των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, λόγω του παράνομου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της νομοθετικής πρόβλεψης για την αποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
   
Πλέον της αντισυνταγματικότητας, της αντίθεσης στην ΕΣΔΑ και τους άλλους νομοθετικούς κανόνες, της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, η Ένωση σημειώνει ότι για τα μέλη και τα στελέχη της τηρείται στο ΕΣΡ ανελλιπώς μητρώο διαφάνειας.
   
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου διαρροής των στοιχείων που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου (εκτός του προέδρου της που είναι πρώην δικαστικός λειτουργός), ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Τσιμπούκης

protothema.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version