Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

«Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φιλοξενούμενοι της Κ. Κούνεβα, οι βραβευμένοι μαθητές σε διαγωνισμό αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας- Μαζί τους και η Γ.Γ. Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.

Φιλοξενία και ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, είχαν δέκα μαθητές από τα σχολεία 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού και 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου (10-12 Ιουλίου).

Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων είχαν βραβευτεί σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Αφίσας που είχε διοργανώσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα». Οι αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές των τριών σχολείων πήραν τα τρία πρώτα βραβεία. Ως συμβολική επιβράβευση, η Κ. Κούνεβα κάλεσε και φιλοξένησε στις Βρυξέλλες τους βραβευμένους μαθητές, που συνοδεύονταν από καθηγητές και γονείς.

Στην αποστολή στις Βρυξέλλες συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, που είχε και την πρωτοβουλία του διαγωνισμού, συνοδευόμενη από τη συνεργάτιδά της Βασιλική Σαΐνη. Η κα Κούβελα πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα φιλοξενίας μιας έκθεσης με έργα των παιδιών μέσα στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου.

 Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, ενημερώθηκαν για κάποιες από τις βασικές λειτουργίες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισκέφτηκαν το Κέντρο Επισκεπτών Parlamentarium. Στη συνέχεια οι μαθητές συζήτησαν με την Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία τους είπε ότι παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε θα πρέπει να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Στους μαθητές μίλησε και ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος.

Υποδεχόμενη τους μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κωνσταντίνα Κούνεβα τους είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καλωσορίζω εσάς τους μαθητές που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τους καθηγητές που σας συνοδεύουν, και φυσικά την κ. Φωτεινή Κούβελα, τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και τους συνεργάτες της, που είχαν την πρωτοβουλία αυτού του διαγωνισμού, ο οποίος έχει ως μικρό συμβολικό βραβείο αυτή τη σύντομη φιλοξενία στις Βρυξέλλες.

Θέλω να συγχαρώ εσάς τους μαθητές που με τα έργα σας αποδείξατε ότι εκπροσωπείτε μια γενιά που καταλαβαίνει πολύ καλά πόσο σοβαρό είναι το θέμα της ισότητας των φύλων. Ίσως είστε η πρώτη γενιά που μεγαλώσατε χωρίς τα πολλά ταμπού των παλιότερων για τη θέση της γυναίκας. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, οι γυναίκες εργάζονται, μορφώνονται, γίνονται επιστήμονες, συνδικαλίστριες εκλέγονται βουλευτές, γίνονται υπουργοί, πρωθυπουργοί, στελέχη επιχειρήσεων. Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο στις οποίες οι γυναίκες καταπιέζονται, δέχονται βία. Ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχει ανισότητα στις αμοιβές, ενώ η ανεργία είναι σε πολλές χώρες διπλάσια στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ το πρόβλημα. Απλώς θέλω να πω ότι εσείς με τη δουλειά σας και τη στάση σας αποδεικνύετε ότι είσαστε πολύ πιο ώριμες και ώριμοι από μεγαλύτερους από σας, ανθρώπους που μάλιστα έχουν πολιτικές ευθύνες και κυβερνούν χώρες και παρ’ όλα αυτά δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότητα ανδρών και γυναικών και θα αποκλείουν κάθε διάκριση για λόγους φύλου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η γενιά σας αξίζει να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές από τα 17, όπως θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες στην Ελλάδα.

Και η γενιά σας αξίζει κι άλλα πράγματα. Κυρίως, αξίζει να έχει ένα πιο καθαρό μέλλον, να μην πνιγεί στο άγχος και στην αβεβαιότητα για το αν θα έχει μια δουλειά. Να μην αναγκάζεται να ξενιτεύεται για να επιβιώσει.

Το πώς θα γίνουν αυτά είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αλλά, η δική μου συμβουλή είναι ότι το καλύτερο μέσο για να τα κερδίσετε είναι ο αγώνας σας. Κορίτσια και αγόρια, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, να μη σταματήσετε να αγωνίζεστε, να διεκδικείτε, να οργανώνεστε στις μαθητικές σας κοινότητες, στους φοιτητικούς σας συλλόγους και αργότερα στα συνδικάτα σας. Το μέλλον σας είναι και στα δικά σας χέρια».

 

 

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version