Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τι φέρνει η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ το 2016.

Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα της παρασκευής 27 Μαΐου  ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν συνοδεία υπουργών και πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας. 

«Ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 Ο κ. Πούτιν υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. «Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Η επίσκεψη του ρώσου ηγέτη έρχεται λίγες μέρες μετά την έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να αποτελέσει έργο-κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές εξαγωγές..

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.  

Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και  αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

- Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για

- Επιστήμη και τεχνολογία

- Τουρισμό

- Μετεωρολογία

- Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων

- Enterprise Greece – Invest in Russia

- ΕΛΠΕ – Rosneft

- Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version