Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Εκτός ελέγχου η κόντρα Γιούνκερ - Ερντογάν

Προσωπικές απειλές από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά Ερντογάν. Άμεση απάντηση από τον πρόεδρο της Τουρκίας: “Είστε υποκριτές. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε κουμάντο στην Τουρκία”

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Tούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κυρίως μια αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

"Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας" δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα", πρόσθεσε ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Άμεση απάντηση Ερντογάν

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα "την υποκρισία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης. Μάλιστα δήλωσε: “Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε κουμάντο στην Τουρκία”.

Μποζκίρ: Έχουμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια 

Στον  αντίποδα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για τη συμφωνία για τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στον νόμο κατά της τρομοκρατίας, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι «είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η τροποποίησή του είναι τελείως αδύνατη», εμμένοντας στο γεγονός ότι η χώρα του πρέπει να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία του ΡΚΚ» (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και ότι υπέστη πρόσφατα τουλάχιστον πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο τόνισε ότι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας θα πρέπει να αποφασιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Γκάμπριελ Σταϊνμάγιερ κατά Τουρκίας

Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι’ αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία.» είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός  και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους όρους που προβλέπονται και εξήγησε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια αμερόληπτη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, δικαστές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις».

Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε με έμφαση: «Θα πρέπει να ξαναπούμε, πήγαμε στον κ. Ερντογάν, επειδή εμείς οι ίδιοι στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να κάνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για πρόσφυγες» και προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως » η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου». «Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας».

Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι "νεκρή"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην 28μελή Ένωση και στην Τουρκία για το μεταναστευτικό δεν είναι "νεκρή" μετά την άρνηση της Άγκυρας να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της την οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, χρησιμοποιεί για να διώξει τους διαφωνούντες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον ορισμό των εγκλημάτων τρομοκρατίας, όρος που περιλαμβάνεται στα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκία, όμως, αρνήθηκε να το κάνει αυτό, λέγοντας πως η νομοθεσία είναι κρίσιμης για την καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών και των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

(με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ)

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version