Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

«Στο Αιγαίο υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» Κούλογλου σε BBC - Humanite

 

Με το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απασχολεί, o Στέλιος Κούλογλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα,ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε με δημοσιογράφο του BBC World Service.

«Υπάρχουν ορισμένοι στην Ευρώπη που βλέπουν την Ελλάδα ως βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για το προβλήματα που έχουν προκύψει με τους πρόσφυγες», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του στο BBC World Service και την γαλλική εφημερίδα L Humanite. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα καταφέρνει ικανοποιητικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν έλαβε τη βοήθεια που έχει ζητήσει, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα θα κατορθώσει στους επόμενους τρεις μήνες να πραγματοποιήσει όλα όσα της ζητούνται σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το ηχητικό της συνέντευξης στο BBC

Ολόκληρο το κείμενο της  συνέντευξης:

Δημοσιογράφος BBC: Αποδέχεστε κ. Κούλογλου ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτυγχάνει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης;

ΣΚ: Πάλι ψάχνουν για αποδιοπομπαίο τράγο από ένα χαώδες πρόβλημα, με το οποίο η  Ελλάδα δεν έχει σχέση. Παραπονιούνται για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τι σημαίνει αυτό; Εάν παρουσιαστεί μια αυτοσχέδια λέμβος γεμάτη με 60 ανθρώπους τι κάνεις, τους σκοτώνεις; Είναι αδιανόητο!

Δημοσιογράφος BBC:  Αν όμως αυτοί οι πρόσφυγες, αυτοί οι μετανάστες, αποβιβαστούν  σε ελληνικές ακτές, υπάρχει μία διαδικασία, την οποία η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να ακολουθήσει, ήτοι να καταγράψει τους αφιχθέντες, να λάβει δακτυλικά αποτυπώματα από όλους, να ελέγξει την γνησιότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων και να τα αντιπαραβάλει με την βάση της Ιντερπόλ ή με άλλες βάσεις δεδομένων. Και οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποίησαν ελέγχους στα σημεία υποδοχής βρήκαν ότι αποτυγχάνετε να πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω.

ΣΚ: Όχι, όχι βέβαια. Τα σημερινά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασίστηκαν σε επιτόπιες έρευνες που διεξήχθησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Έκτοτε, η κατάσταση έχει κατά πολύ βελτιωθεί. Γνωρίζετε ότι τον Σεπτέμβριο, υπήρξε συμφωνία για την μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Γνωρίζετε πόσοι έγιναν τελικά δεκτοί από τις χώρες;  Μόλις 290! Φυσικά και χρειάζεται να βελτιωθούν πράγματα, η FRONTEX ωστόσο, λέει ότι η Ελλάδα κάνει θαυμάσια την δουλειά της. Εξάλλου και η κοινωνία στην Ελλάδα επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο πνεύμα αλληλεγγύης. Διαφυλάσσουμε τις αξίες της Ανθρωπότητας. Δεν κάνουμε ό,τι στην Δανία, όπου δημεύουν τις περιουσίες και τα τιμαλφή των προσφύγων. Επιτέλους ας το δούμε, κι επιπλέον έχουμε και την οικονομική κρίση και ένα σωρό άλλα προβλήματα, αλλά και πάλι τα καταφέρνουμε...

Δημοσιογράφος BBC:  Όμως, κύριε, με όλον τον σεβασμό, ουδείς κατηγορεί την Ελλάδα ότι απωθεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η κατηγορία έγκειται στο ότι απλούστατα η Ελλάδα δεν κατορθώνει να καταγράψει ορθώς τις αφίξεις.

ΣΚ:  Η καταγραφή προχωρά πολύ καλά και σας επισημαίνω ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την FRONTEX και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήσαμε προσωπικό, περί τους 2000 άνδρες από την FRONTEX και απέστειλαν κάτι λιγότερο από χίλιους. Επομένως, αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνον της Ελλάδας. Οι άνθρωποι καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς ποσόστωση. Και μας δίνουν τελεσίγραφα! Ξέρετε, αυτό μας θυμίζει την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι.  Τότε που αναζητούσαν πάλι αποδιοπομπαίο τράγο για τη διεθνή οικονομική κρίση που προκάλεσε ο καπιταλισμός καζίνο. Έτσι και τώρα, αναζητούν το ίδιο για τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς της Συρίας, τους πολέμους της Μέσης Ανατολής...

Δημοσιογράφος BBC:  Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει ό,τι απαιτείται από αυτήν εντός των προσεχών τριών μηνών;

ΣΚ: Απολύτως, θα τα καταφέρει. Αν και εδώ θα είμαστε και θα σας λέω ότι πάλι επιμένουν πως κάτι πάει στραβά με όσα κάνει η Ελλάδα, έτσι για να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

Δημοσιογράφος BBC: Ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ.

L'​ Humanite

Στην συνέντευξη με τον Ζαν Ζακ Ρεζιμπιέ της L Humanite ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και μερικούς μήνες, να κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι δεν προστατεύει τα σύνορά της... Αυτό είναι εντελώς παράλογο. Τα σύνορα με την Τουρκία, είναι η θάλασσα! Και μπροστά από τις τουρκικές ακτές, δεκάδες ελληνικά νησιά στα οποία ναυαγούν  οι μετανάστες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε από το να έρχονται; Όταν ένα σκάφος γεμάτο με γυναίκες και παιδιά, πλησιάζει τις ελληνικές ακτές, όπως εκείνες του νησιού της Λέσβου, για παράδειγμα, τι κάνουμε; τους πυροβολούμε; Αυτό είναι απολύτως αντίθετο με όλους τους διεθνείς νόμους.

Ποιος συμμερίζεται αυτές τις κατηγορίες στην Ευρώπη;

Στέλιος Κούλογλου: Τα Ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και οι υπερ-συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν, Πρωθυπουργός στην Ουγγαρία, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο να δείχνουν με το δάκτυλο την Ελλάδα και την καθιστούν υπεύθυνη για την κρίση των μεταναστών. Κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών χθες στο Άμστερνταμ, ο Τέο Φράνκεν (υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, του  N-VA - φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα) πρότεινε να φτιάξει η Ελλάδα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων για 400.000 άτομα! Αυτό είναι ένα γελοίο!  Η Κομισιόν γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα τείχος στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν κάνει ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης.

Επαρκούν τα μέσα που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Frontex, για να ασχοληθεί με την άφιξη των μεταναστών;

Στέλιος Κούλογλου: Καθόλου. Η Ευρώπη υποσχέθηκε 36 σκάφη για την παρακολούθηση των ελληνικών ακτών, έχουμε λάβει μόνο 18. Παρομοίως και για τα μηχανήματα καταγραφής  των νέων αφίξεων, τα μισά δεν έχουν παραδοθεί. Ως προς το προσωπικό της  Frontex, 1.800 άνθρωποι είχαν προγραμματιστεί, αλλά και πάλι, μόνο οι μισοί έχουν έρθει. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το προσωπικό της Frontex θα εργάζεται καθημερινά μέχρι τις δύο το μεσημέρι, όχι τα Σαββατοκύριακα! 

Πώς ερμηνεύετε αυτές τις νέες απειλές που θέτει η Ευρώπη για την Ελλάδα, σχετικά με την κρίση των μεταναστών αυτή τη φορά;

Στέλιος Κούλογλου: Η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με την κρίση που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό που ετοιμάζεται είναι ότι η Ευρώπη θα ζητήσει από την Ελλάδα να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο έδαφός της, σε αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη στην Ελλάδα, με 25% ανεργία, πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των νέων. Η άφιξη των μεταναστών ενδέχεται να αποδυναμώσει κι άλλο τη χώρα, ιδίως αν τα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ είναι κλειστά, κρατώντας έτσι τους μετανάστες στην Ελλάδα. Τα ακροδεξιά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, υπάρχει κίνδυνος να επωφεληθούν από την κατάσταση. Είμαι πολύ απαισιόδοξος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρό πεδίο ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version