Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τα deal και οι συναντήσεις ελλήνων και γάλλων επιχειρηματιών

Μία επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ελλάδα συνδυάζεται με εμπορικές συμφωνίες που "κλείνονται" στο περιθώριο των συναντήσεων. Με τον κ. Μακρόν φτάνουν και επιχειρηματίες.

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον και από την ομιλία του Μανουέλ Μακρόν και από τις ...ενδυματολογικές επιλογές της Μπριζίτ Μακρόν έχει ο «κατάλογος» των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον γάλλο πρόεδρο και τα ραντεβού για bussines που έχουν ήδη κλειστεί.   

Στη γαλλική αποστολή που θα φτάσει  στην Αθήνα εκπροσωπούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, ακόμα και από τον χώρο της αεροδιαστημικής. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι Sanofi, Edf, Soufflet, Alsthom, Avril, BPCE, Biocodex, Vinci, UP, Trigano, Airbus, BPI, Suez, Thales, L’Oreal και άλλες.

Στον κατάλογο των γάλλων αντιστοιχεί και μια μακρά λίστα έλληνων επιχειρηματιών που έχουν προσκληθεί -μετά από συνεργασία των γραφείων του Μακρόν και του Τσίπρα - στο ελληνο-γαλλικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ιδρυμα Νιάρχος.

Από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του γαλλικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.  

Η λίστα των ελλήνων επιχειρηματιών  

 

Δημήτρης Παναγιωτάκης (ΔΕΗ)

Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

Στάθης Τσοτσορός (ΕΛΠΕ)

ΜαθιόςΡήγας(Energean Oil & Gas)

Δημήτρης Κοπελούζος (όμιλος Κοπελούζου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου)

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ)

Απόστολος Αλεξόπουλος (Δομοτεχνική)

Νικόλας Θεοδωρίδης (Αρχιρόδον)

Σωκράτης Λαζαρίδης (Χρηματιστήριο Αθηνών)

Γιώργος Χατζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς)

Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,92%)

Παναγιώτης Θωμόπουλος (Εθνική Τράπεζα)

Νίκος Καραμούζης (Eurobank)

Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής)

Νίκος Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ)

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ΕΥΔΑΠ)

Κωνσταντίνος Μέλιος (ΟΛΘ)

Γιώργος Κορρές (Κορρές)

Νίκος Κουτσιανάς (Apivita)

Γιάννης Μανταλάς (Mediterra)

Νίκος Ευθυμιάδης (Ομιλος Αγροτεχνολογίας Ρεδεστός)

Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita)

Εμμανουήλ Δομαζάκης (Creta Farm)

Ιωάννα Παπαδοπούλου (Παπαδοπούλου)

Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Dogma Gourmet)

Μαρία Σκλαβενίτη (Σκλαβενίτης)

Βασίλης Μάκιος (Corallia)

Xάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

Πάνος Παπαδόπουλος (Forthnet)

Γιώργος Γιορδαμλής (Prisma Electronics)

Χριστιανός Χατζημηνάς (Theon Sensors)

Κωνσταντίνος Αποστολίδης (Raycap)

Νίκος Κοντός (Raymetrics)

Γιάννης Δοξαράς (Warply)

Πολυχρόνης Συγγελίδης (Viamar)

Θεόδωρος Βασιλάκης (Aegean Airlines)

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino)

Θεόδωρος Βενιάμης (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών)

Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ)

Θανάσης Σαββάκης (ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας)

Γιάννης Ρέτσος (Ξενοδοχεία Ηλέκτρα - ΣΕΤΕ)

Θεόδωρος Τρύφων (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων)

ΔΕΗ - ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο στόχαστρο των γάλλων 

Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί οι γάλλοι επιθυμούν να «μπουν» στον τομέα των υποδομών ( κυρίως ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ).  Εκδήλωση γαλλικού ενδιαφέροντος έχει υπάρξει και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  

Υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει και στον τομέα της ενέργειας. Κυρίως με συμμετοχή γαλλικών εταιριών στις έρευνες για  κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα-και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσης τους. Το έδαφος υπάρχει ήδη καθώς η γαλλική TOTAL μετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ σε αντίστοιχο project.

Τουρισμός και φάρμακο είναι δυο ακόμη τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος για τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα. Από κυβερνητικές διαρροές προκύπτει ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την Τράπεζα Αττικής από την  Societe General. Ωστόσο γνώστες του τραπεζικού χώρου αμφισβητούν εντόνως ότι υπάρχει ενδιαφέρον και θυμίζουν πως ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε επενδύσει  Γενική Τράπεζα και είχε χάσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Ενώ και η Gredit Agricole που είχε μπει στην Εμπορική είχε απωλέσει σχεδόν 5 δισ. ευρώ με τα 3 από αυτά να είναι σε χρήμα προκειμένου να απεγκλωβιστεί.

Η ελληνική συμμετοχή στο station france  

Την Παρασκευή στο ελληνογαλλικό φόρουμ στο Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στο φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο  "Station France" που αποτελεί ουσιαστικά την γαλλική προσπάθεια να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή Silicon Valley στο Παρίσι.

Mε  αιχμή της startup καινοτόμες επιχειρήσεις που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Ηδη έχει υπάρξει εκτεταμένη προεργασία από τους αναπληρωτές υπουργούς Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιώρλα και ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο  για τη συμμετοχή της Ελλάδας  με διάφορες μορφές.

Σε ότι αφορά στον τομέα των μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων θα υπογραφεί μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την BpiFrance, την γαλλική κρατική εταιρία που στηρίζει την καινοτομία.

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version