Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Το χρονοδιάγραμμα λήξεων του ελληνικού χρέους

Mετά τη συμφωνία για εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Το χρονοδιάγραμμα λήξεων των ελληνικών υποχρεώσεων ώς το τέλος του 2015 παρουσιάζει το Reuters, μετά τη συμφωνία για εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που αναμένεται να φέρει στη χώρα 86 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις τις τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε ότι το διάστημα αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό.

Παράλληλα, η Ελλάδα εξασφάλισε τη χρηματοδότηση – γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι να υπάρξει η νέα συμφωνία.

Τα χρήματα αυτά αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, και ειδικά τα 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξάλλου, χθες, Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η 20ή Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων.

Με την υπόθεση ότι μια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί ως τότε, συμπληρώνει το Reuters, ορισμένα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα την εγκρίνουν ώς τον Σεπτέμβριο.

Πριν από αυτό, το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει συντάξει μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι το Ταμείο βάσει του καταστατικού του μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο εάν το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, η εποπτική τραπεζική αρχή της ΕΚΤ θα κάνει μία συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανσή τους.

Αξιολόγηση το Δεκέμβριο

Εάν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, τότε η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

 

Ακολουθούν ορισμένες ημερομηνίες – κλειδιά στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ιούλιος

22: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη (το πρώτο ψηφίστηκε στις 17 Ιουλίου).

Αύγουστος

6: Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ

7: Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ

14:Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ

20: Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος

Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ

4: Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

7: Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ

11: Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

11: Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ

14: Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

16: Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

18: Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ

21: Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος

9: Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

13: Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

16: Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ

17: Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ

29: Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος

1: Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ

6: Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος

Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου του νέου προγράμματος

7: Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

11: Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ

16: Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

21: Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved