Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Μάρκος Μπόλαρης-ΤΕΙ Πελοποννήσου - Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα Τροφοφαρμακευτικά Προϊόντα

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ Μάρκου Μπόλαρη στις εργασίες σχετικού Συνεδρίου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.Τα Τροφοφαρμακευτικά Προϊόντα και τα λειτουργικά Τρόφιμα μια πρόκληση για την αναγνώριση της ιδιαίτερης ποιότητας των προϊόντων του ελληνικού αγροτοδιατροφικού τομέα. 

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης παρακολούθησε την εναρκτήρια συνεδρίαση του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τα Τροφοφαρμακευτικά Προϊόντα (nutraceuticals) και τα Λειτουργικά Τρόφιμα (functional foods), που οργανώθηκε και διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε στο συνέδριο ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε τη σημασία του τομέα αυτού της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας βιολογικής αξίας για την χώρα μας. Η Ελλάδα με τις μικρές σε σύγκριση με άλλες χώρες εκτάσεις έχει να αντιπαραθέσει απέναντι στην μαζική παραγωγή, το ιδιαίτερο κλίμα της και την μεγάλη βιοποικιλότητά της, και συνεπώς την πληθώρα παραδοσιακών προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας, όπως π.χ. το ελαιόλαδο και οι ελιές, το γιαούρτι, τα τυριά, το πετιμέζι, τα ιδιαίτερα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα κλπ) και λαχανικά (αγκινάρα), τα ιδιαίτερα βότανα (φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο), ξηροί καρποί (σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια) κλπ. Τα προϊόντα αυτά του αγροτοδιατροφικού τομέα μπορούν να μεταποιηθούν αποκτώντας έτσι ακόμα πιο υψηλή προστιθέμενη αξία, ύστερα από απλές καινοτόμες επεξεργασίες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Βελισσαρίου ξενάγησε τον Αναπληρωτή Υπουργό στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με έμφαση στο διαπιστευμένο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και τον προηγμένης τεχνολογίας εργαστηριακό εξοπλισμό του ΤΕΙ.

Στη συνάντηση τονίστηκε η κρίσιμη σημασία της άμεσης σύνδεσης της εκπαίδευσης και έρευνας που πραγματοποιείται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας με τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού πρωτογενή τομέα. 


Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εξαγωγικής εταιρείας AGROVIM Α.Ε. στην Καλαμάτα.

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της (ελαιόλαδο, ελιες, ξερά σύκα) σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο ανταγωνιζόμενη με επιτυχία εταιρείες μεγάλων ελαιοπαραγωγών χωρών. Τα στελέχη της εταιρείας εξέθεσαν προβλήματα του κλάδου των εξαγωγικών εταιρειών αγροτικών προϊόντων.
Κατόπιν ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέβη στη Μεγαλόπολη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης με το Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικούς συμβούλους, που είχε ως αντικείμενο τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις στις καλλιέργειες της περιοχής, καθώς και το αίτημα του Δήμου προς το ΥΠΑΑΤ για την παραχώρηση ακινήτου για την στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που κρίνεται εύλογο και δίκαιο.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version