Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ποια ηλικία πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά κολύμπι;

Το παιχνίδι στο νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μην ζεσταίνονται τα παιδιά και να περνούν ευχάριστα το χρόνο τους τα καλοκαίρια. 

Και όμως, κάθε χρόνο πολλά παιδάκια πνίγονται.

Από το 1999-2010, περίπου 14.000 παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ πνίγηκαν σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 40% των περιπτώσεων ήταν  παιδιά ηλικίας 1-4, και τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν σε πισίνες.

Και στην χώρα όμως τα ποσοστά πνιγμών είναι ιδιαίτερα αυξημένα! Οι πνιγμοί μάλιστα είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών ενώ περίπου 300 πνιγμοί αντιστοιχούν το χρόνο.

Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα 6 περίπου νοσηλεύονται.

Στην Ελλάδα το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών, διαδραματίζονται στη θάλασσα, ενώ το 25% στις πισίνες.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό των πνιγμών έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η τάση αυτή μπορεί να αντανακλά την πιο ευρεία υιοθέτηση προληπτικών μέτρων, όπως την περίφραξη της πισίνας και τα μαθήματα κολύμβησης.

Κι ενώ τα προγράμματα κολύμβησης - συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών - πολλαπλασιάζονται, ένα δύσκολο ερώτημα παραμένει: Σε ποια ηλικία είναι καλό για τα παιδιά να κάνουν μαθήματα κολύμβησης;

Τα παιδιά δεν θα γίνουν πραγματικά καλοί κολυμβητές μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών, λέει ο Terri Lees, ο οποίος είναι ένας εκπαιδευτής  κολύμβησης του Ερυθρού Σταυρού στις ΗΠΑ. Αλλά είναι μια αργή εξέλιξη, λέει. «Ακριβώς όπως ένα παιδί αρχίζει και μπουσουλά πρώτα και μετά κάνει τα πρώτα του βήματα, έτσι ακριβώς μπορεί να αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα κολύμβησης από νωρίς», προσθέτει. 

Επίσης, τα μαθήματα baby swimming  για μητέρες και μωρά προσφέρουν την ευκαιρία για άσκηση, χαρίζει στα μωρά ελευθερία κινήσεων και βελτιώνει τον συντονισμό και την ανάπτυξη των βασικών μυών. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μαθαίνουν κολύμπι τα μωρά.

Σύμφωνα πάντως με την Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής (AAP), τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα κολύμβησης από την ηλικία  του1 έτους. Μέχρι το 2010, η ΑΑΡ είχε ορίσει τον αριθμό αυτό ως την ηλικία των 4, αλλά πρόσφατη έρευνα έδειξε μειωμένο κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που είχαν λάβει μαθήματα κολύμβησης.

Μια μελέτη του 2009 των ΗΠΑ βρήκε μάλιστα μια μείωση 88%  σε κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά ηλικίας 1-4 που είχαν παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης. Το ποσοστό είναι πράγματι ενθαρρυντικό, λέει η συντάκτρια της μελέτης Ruth Brenner, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα διαπίστωσε επίσης ότι τα μαθήματα κολύμβησης μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά 40%.

Το πότε θα ξεκινήσει βέβαια ένα παιδί τα μαθήματα κολύμβησης εξαρτάται εν μέρει από το παιδί αλλά και από την οικογένειά. Είναι το παιδί σας συναισθηματικά και σωματικά έτοιμο για τα μαθήματα κολύμβησης; Περνάτε πολύ χρόνο κοντά στην θάλασσα;  

Όσο για τη διδασκαλία, φροντίστε να ενθαρρύνετε και όχι να πιέζετε ή να εξαναγκάσετε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει.

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved