Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ "ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ"

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στην φιλόξενη αίθουσα του καλαίθητου και ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, η 15η κατά σειρά εκδήλωση - ομιλία που... 

συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού, την οποία βασικά την απαρτίζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με καταγωγή από τον Κολινδρό, και από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, με βασικό ομιλητή με καταγωγή από τον Κολινδρό τον καθηγητή  Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του Αιματολογικού Τμήματος  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννη Κοτσιανίδη και θέμα:«Αιματολογικές διαταραχές στους ενήλικες».

   Το κοινό που παρακολούθησε τον καταρτισμένο ομιλητή, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεστή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εξόχως ωφέλιμη εισήγησή του. Η μεταδοτικότητα η αμεσότητα του λόγου και η ερμηνεία με απλό τρόπο των δύσκολων ιατρικών όρων εκ μέρους του εισηγητή, έλυσε πολλές απορίες του ακροατήριου και προβλημάτισε με τον πλούτο των εικόνων και γραφημάτων που παρουσίασε.

   Στην αρχή ο καλεσμένος πανεπιστημιακός, ανέλυσε τους ιατρικούς όρους που είχαν σχέση με το προς συζήτηση θέμα και ανέφερε ότι η αιματολογία θεωρείται η μεγαλύτερη ειδικότητα της ιατρικής σε έκταση,  είναι δε πολύ συνδεδεμένη με την μοριακή βιολογία, πρωτοπόρα ειδικότητα, ειδικά στα φάρμακα. Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα, τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Ο αιματοκρίτης, τόνισε, είναι το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια ως σημαντικότερα μας κρατούν στη ζωή γιατί μεριμνούν για την ανταλλαγή του οξυγόνου  στους ιστούς μας. Οι διαταραχές του αιματοκρίτη είναι η ερυθραιμία και η αναιμία. Η αναιμία είναι το δυσκολότερο κεφάλαιο της ιατρικής γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν.

Στη συνέχεια ανέλυσε τις καταστάσεις της σιδηροπενίας, θρομβοπενίας και μικροκυτταρικής αναιμίας.

Αναφέρθηκε διεξοδικά τις σοβαρές παθήσεις της λευχαιμίας (οξεία και χρόνια) και της παρουσίας των λεμφωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου διαχρονικά, η οποία ξεκίνησε με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, αλλά τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα στράφηκε στη στοχεύουσα, όπως την αποκάλεσε, βιολογική ή μοριακή θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα .

 Σημείωσε ότι οι πρόσφατες απόψεις για το σοβαρό θέμα του καρκίνου συγκλείνουν ότι η ανοσοθεραπεία είναι η πλέον υποσχόμενη θεραπεία κατά του καρκίνου.

   Ο ομιλητής έκλεισε την πράγματι ενδιαφέρουσα εισήγησή του, με μια ρήση του Αργεντίνου βιοχημικού, τιμημένου με βραβείο Νόμπελ το 1984, Cesar Milstein : "Η επιστήμη θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, μόνο όταν τα οφέλη της μοιραστούν εξ' ίσου και στους φτωχούς αυτού του κόσμου".

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version