Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην 31η Πανελλήνια Έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών.

Την 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, που διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στεγάζεται στο κτήριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων, στην οδό Ερμού 134, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

 Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε  στην έκθεση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη. Μετά την ξενάγηση στους χώρους όπου εκτίθενται τα έργα των κρατουμένων, ο κ. Βούτσης δήλωσε:  

«Νομίζω πως διαμορφώνεται ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρξει και δημιουργία κοντά στη στέρηση της ελευθερίας. Βέβαια, η πραγματική ζωή δεν υποκαθίσταται ποτέ όταν κανείς είναι φυλακισμένος. Αλλά είναι ένα θερμοκήπιο δημιουργίας αντί να έχουμε θερμοκήπιο βίας και περαιτέρω αποστέρησης δικαιωμάτων. Είναι ένα βήμα προς το καλύτερο. Και πάντοτε χρειάζεται αυτό και στη σκέψη και στη ζωή όλων των ανθρώπων που έχει τύχει ή που με ευθύνη τους βρίσκονται -συγκυριακά ή για αρκετό καιρό- μέσα στις φυλακές. Συγχαρητήρια.

Είναι σημαντικό το πλαίσιο που διαμορφώνεται ώστε να ενεργοποιηθούν οι ευαισθησίες των ανθρώπων, διότι ο καθένας έχει ευαισθησίες, έγκλειστος ή όχι. Το θέμα είναι μέσα σε ποιο πλαίσιο αισθάνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει, να στείλει τα σήματά του, να εκφράσει τα μηνύματά του. Νομίζω πως είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία σας και η δουλειά σας, και αυτό γιατί σε συνθήκες κρίσης συνήθως υπάρχει αναδίπλωση στον τομέα των δικαιωμάτων και όλων των εκφάνσεων της ζωής που θεωρούνται πολυτέλεια. Δεν είναι ωστόσο καθόλου πολυτέλεια η δημιουργία, αλλά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Έχουμε ξαναπεί ότι η φυλακή περιορίζει, περιορίζει αισθητά,  περιορίζει πάρα πολύ την ελευθερία.  Τίποτε άλλο δεν πρέπει να δείχνει ότι μέσα εκεί γίνεται και αποστέρηση άλλων δικαιωμάτων. Άρα, νομίζω ότι η προσπάθεια που καταβάλατε μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση πηγαίνοντας πιο μπροστά και όχι κάνοντας αναδίπλωση σε παρελθούσες καταστάσεις για τις οποίες πρέπει να ντρεπόμαστε στο σωφρονιστικό σύστημα. Και παράγων βέβαια σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, φαντάζομαι, μέσα εκεί, που συμβάλλουν και συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Εύχομαι από καρδιάς να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια».

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Το ωράριο λειτουργίας της είναι τις καθημερινές  18.00-23.00 και το Σαββατοκύριακο 12.00-23.00.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version