Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ -Του Παναγιώτη Σαββίδη

Κόσμος μαζεύτηκε  στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, κυρίως από τους συνοικισμούς Ανδρομάχης, Σβορώνο και όχι μόνο βέβαια, για να διαμαρτυρηθούν, για το ενδεχόμενο στην περιοχή να κατασκευαστεί ένα "κέντρο φιλοξενίας προσφύγων". Η ανησυχία τους έκδηλη, δηλώνοντας οργή και αγανάκτηση, ότι κάτι τέτοιο δεν θέλουν να γίνει στην περιοχή τους.

Θα υποβαθμιστεί η περιοχή μας είπαν κάποιοι, θα πληγεί ο τουρισμός είπε ο βουλευτής της Ν.Δ, κύριος Κουκοδήμος, φοβόμαστε ότι θα χει τρομοκράτες είπαν κάποιοι, δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο, για κατασκευή <<κέντρου φιλοξενίας προσφύγων >>, ως συνήθως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι κατέβει του Λωλοστεφανή θα πω εγώ.

Το θέμα είναι πολλή σοβαρό και μόνο ως έτσι δεν αντιμετωπίστηκε, πλην ελάχιστον εξαιρέσεων και κυρίως της δημοτικής παράταξης που υποστηρίζει το ΚΚΕ, την <<ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ>>. Και αυτό το ζήτημα θυσιάζεται σε στενές πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς, παραπλανώντας τον κόσμο της περιοχής που ανησυχεί και όχι μόνο, στέλνοντας στις καλένδες την ουσία του ζητήματος.

Από την μια, αντιδραστικά στοιχεία βρήκαν την ευκαιρία να ξαμολήσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, μέσα από την ανωνυμία και το ρόλο του <<αγανακτισμένου>> πολίτη, που έπαιξαν και παίζουν κάποιοι ακόμα . Αξιοποιώντας την ρητορεία των ναζί της <<χρυσής αυγής>>. Και από την άλλη αστικές πολιτικές δυνάμεις <<βγήκαν στα κεραμίδια>> με το θέμα αυτό, δρώντας παραπλανητικά και αποπροσανατολιστικά στον λαό της Πιερίας. Την ώρα που είναι οι ίδιοι ( Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν καταδικάσει τον λαό με της πολιτικές τους, να ζει σε συνθήκες σχετικής η απόλυτης φτώχειας, σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας και συνεχίζουν αυτή την πολιτική που υπαγορεύεται από της ανάγκες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών, μονοπωλιακών, ομίλων, των καπιταλιστών, της Ε.Ε.

Είναι όλοι αυτοί, που από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, λένε στον λαό σήμερα, είναι ανώφελο να αγωνιστεί για τα μέτρα που τον εξαθλιώνουν. Τον θέλουν στην γωνία των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων, να είναι αδρανής, να μην διαμαρτύρεται, να μην απεργεί, να σκύβει το κεφάλι και να αποδέχεται τα μέτρα λαιμητόμοι, που υποβαθμίζουν καθημερινά το βιοτικό του επίπεδο, την ίδια του την ζωή.

Αυτοί σιγοντάρουν, φωνές υστερίας μεταξύ του πλήθους και ανάγουν τον πρόσφυγα, μετανάστη , γενικά τον ξένο, σαν την κύρια αιτία, για τα δεινά που περνάει και βιώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός, αθωώνοντας παράλληλα της πολιτικές της Ε.Ε., της πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου, που εξοντώνουν σήμερα τον λαό μας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξεσηκωθεί ο λαός, μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα, με όρους πολιτικής ρήξης, σύγκρουσης και ανατροπής.

Ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε, θα φύγω από την χώρα μου, το σπίτι μου και με κίνδυνο της ζωής του, να θαλασσοπνίγεται στις θάλασσες της Μεσογείου, του Αιγαίου, είπε θα πάω να εγκατασταθώ στη Ελλάδα η σε κάποια άλλη χώρα, για να ζω σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας ?

Κοινή είναι η μήτρα που γεννούν τα προβλήματα, τόσο του ξεριζωμένου πρόσφυγα – μετανάστη, όσο και εκείνων, που γεννάν οι πολιτικές της Ε.Ε., οι πολιτικές υπέρ του κεφαλαίο, που αναπαράγουν την φτώχεια , την ανέχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, αβεβαιότητα, για τους λαούς, για όλους εμάς. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε της αιτίες και όχι στο πιο αδύναμο θύμα. Που στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο φτωχός, ο ξεριζωμένος, ο πρόσφυγας, ο μετανάστης.

Ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, είναι το βίαιο θύμα και ένα από τα αποτελέσματα των συνεπειών των επεμβάσεων, που έχουν κάνει διαχρονικά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κυρίως, η ΗΠΑ, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ από το 2001 και μετά. Είναι τα αποτελέσματα από την ιμπεριαλιστική ειρήνη, που επέβαλλαν σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη. Τώρα μακελεύουν την Συρία με όχημα τους <<Τζιχαντιστές>>. Δικά τους δημιουργήματα είναι και τα αξιοποιούν σαν άλλοθι για την επερχόμενη επέμβαση που ήδη αρχίνισε και θα πάρει πιο μαζικά και βίαια χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα.

Ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, είναι θύμα της ανακατάταξης που επιχειρείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Αφού το τόξο Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, είναι ένα φλεγόμενο τόξο, με συγκρούσεις και εχθροπραξίες που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστές, των ΗΠΑ – Ε.Ε.- ΝΑΤΟ, σε ανταγωνισμό κυρίως με την Ρωσία. Ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικός, που έχει να κάνει με την χάραξη νέων ζωνών επιρροής, για το ποιος θα ελέγχει εκείνα τα τμήματα περιοχών και κόμβων, πλούσια σε ενεργειακές πηγές , πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υπό το πρίσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αφού αυτός που θα ελέγξει μεγαλύτερα τμήματα και πλούσια σε ενεργειακές πηγές για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί, θα χει το προβάδισμα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και ιμπεριαλιστική πυραμίδα, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η στρατηγική, πολιτική, είναι νύχι – κρέας, με της πολιτικές, βίαιης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, κυρίως τώρα με τα <<μνημόνια>>, που βιώνει ο λαός μας, με το χειρότερο τρόπο τα τελευταία 6 χρόνια. Τόσο και από της προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, με τους πρόθυμους , κολαούζους, του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και ΔΗΜΑΡ. Όσο κα από τη σημερινή συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Ο στόχος είναι να υποτιμηθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, να απαξιωθεί, να καρατομηθούν, εργασιακά, μισθολογικά, λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα. Για να ανακάμψουν τα κέρδη, μονοπωλιακών, επιχειρηματικών ομίλων, που το περιθώριο των υπερκερδών τους κλονίστηκε, μειώθηκαν κέρδη, στο φόντο της οικονομικής κρίσης. Κρίση που είναι σύμφυτη με το οικονομικό σύστημα που ζούμε και απορρέει από της νομοτέλειες, λειτουργίας, του ίδιου αυτού συστήματος.

Η χώρας μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, ανθρώπων, παρατημένοι, στο έλεος, όπως σχεδιάζει η Ε.Ε. και η συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), με της αποφάσεις που πήραν από κοινού στην Ε.Ε.

Έτσι αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες η συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕ), αλλά και η ίδια η Ε.Ε. Αυτό παρακολουθούμε εδώ και 8 μήνες, με το δράμα των προσφύγων και μεταναστών να εξελίσσεται και να πνίγονται στην θάλασσα του Αιγαίου, ευρύτερα στην θάλασσα της Μεσογείου. Καμιά ουσιαστική αντιμετώπιση από την συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), για τους ανθρώπους αυτούς, που τους πετάει από δω και από εκεί, μεταθέτοντας συνεχώς το πρόβλημα, αφήνοντας χώρο να δράσουν αντιδραστικές – φασιστικές δυνάμεις, για να τροφοδοτήσουν ρατσιστικές κραυγές, ρητορείες μίσους, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Δεν χρειαζόμαστε <<παρκινγκ>> ανθρώπινων ψυχών, όπως ακούγεται ότι θα φτιάξουν στην περιοχή της Ανδρομάχης που ξεσήκωσε τον κόσμο εκεί .Τα λεγόμενα HOT SPOT αυτή την λογική υπηρετούν και δεν βοηθούν στην προοπτική που θέλουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να φύγουν και να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους, στην χώρα επιλογή τους. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει για αυτούς, μια ιδιότυπη φυλακή που θα εγκλωβίζονται εδώ.

Τώρα χρειάζεται από το ίδιο το κράτος, ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, με δομές που πρέπει να δημιουργήσει, για να σταματήσει και η δράση πολλών, παράξενων ΜΚΟ ( Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) που εμφανιστήκαν και δρουν ανεξέλεγκτα, κράτη εν κράτη, δίνοντας δήθεν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, με την ανοχή της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ).

Χρειάζεται σχέδιο συγκεκριμένο από το κράτος, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Δομές κρατικές, με την πρόσληψη ανθρώπων, ειδικών, επιστημονικού δυναμικού, που θα έρχονται άμεσα σε επαφή, με αυτούς τους ανθρώπους. Θα τους δίνονται τα απαραίτητα εφόδια, μέσα από ένα κρατικό δίκτυο, που θα γνωρίζει της άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων και θα τους τροφοδοτεί. Χρειάζεται ουσιαστική καταγραφή αυτών των ανθρώπων, οργανωμένη, με ανάλογες υποδομές, που έπρεπε ήδη να έχουν φτιαχτεί, υπολογίζοντας τον μέσο όρο ανθρώπων που έρχονται καθημερινά στην χώρα μας. Να τροφοδοτούνται οι άνθρωποι με τα ανάλογα χαρτιά, με κρατική μέριμνα και σε 5- 6 μέρες να μπορούν να αναχωρούν από την χώρα μας, σε χώρες της αρεσκείας τους, με μέσα, που θα φρόντιζε, να εξασφάλιζε, το ίδιο το κράτος και να μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν αξιοπρεπώς της ζωές τους.

Αυτή είναι πολιτική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Πολιτική που απομονώνει υστερικές φωνές μίσους και ρατσισμού και είναι συνεπής με αρχές και αξίες ανθρωποκεντρικές. Πολιτική που δηλώνει ανυπακοή σε Ε.Ε. που είναι η ίδια, που σπέρνει την φωτιά των πολέμων και των συγκρούσεων, σαν ιμπεριαλιστικός συνασπισμός που είναι, για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που εκπροσωπεί και είναι σε αντιδιαστολή με τα συμφέροντα των λαών.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί η μάχη και ο αγώνας, αναδεικνύοντας τον πραγματικά υπαίτιο που δεν είναι άλλος, το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που σαπίζει και παραπαίει. Και όσοι ταγοί του, παλεύουν για την διαιώνιση του, οι λαοί του κόσμου θα είναι αντιμέτωποι διαρκώς με πολέμους, φτώχιες, δυστυχίες, εξαθλίωση, προσφυγιά.

Σαββίδης Παναγιώτης

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version